Skončíme jako Řecko míní Kalousek

2. 4. 2010 – 19:42 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Skončíme jako Řecko míní Kalousek
Exministr financí varoval před rychle rostoucími dluhy, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Současný vývoj veřejných rozpočtů České republiky a zvyšující se zadlužení státu povede ke stejnému konci, ve kterém se nyní ocitlo Řecko. V pátek to uvedl místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v Českém rozhlasu v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Exministr financi ve vládě Mirka Topolánka (ODS) v pátek opět varoval, že se schodky veřejných rozpočtů dostávají do nebezpečně vysokých hodnot. Česká ekonomika podle jeho slov dopadne stejně jako maďarská nebo řecká, které nebyly daleko od státního bankrotu, pokud Česko neomezí své výdaje.

"Ta cesta, kterou jsou naše veřejné rozpočty nastaveny, naprosto bezpečně míří k Řecku. Nikdo vám samozřejmě neřekne kdy. V tomto případě ta cesta do dluhové pasti je naprosto jistá. Dokud není vidět na konci nějaké časové periody okamžik, kdy budeme schopni - i při velmi malém růstu - sestavit vyrovnané rozpočty," poznamenal Kalousek.

 

<%Anketa90%>

 

O podobu veřejných financí České republiky se i krátce před volbami pře levice s pravicí. Zatímco socialisté obhajují současný státní dluh, který je podle nich nízký v porovnání s průměrem evropské sedmadvacítky, občanští demokraté vydrželi celé týdny obstruovat v Poslanecké sněmovně, aby zablokovali projednávání levicových návrhů kvůli hrozbě dalšího prohloubení schodku státního rozpočtu.

(Mediafax)

Kam dál?

- Korupce v Česku činí ročně kolem 200 miliard korun říká Miloš Zeman

- Miloš Zeman: Ať si to Řekové vyžerou sami

- České banky drží zhruba 25 mld. Kč v řeckých dluhopisech

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články