Slavný Manchester United se chystá na burzu do New Yorku

9. 7. 2012 – 19:24 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slavný Manchester United se chystá na burzu do New Yorku
Manchester United oznámil, že v primární veřejné nabídce (IPO) chce získat zhruba 100 milionů dolarů (cca 2,03 mld. Kč). | zdroj: NašePeníze.cz

Jeden z nejslavnějších anglických fotbalových klubů - Manchester United - požádal o vstup na burzu, nakonec si pro svůj burzovní debut vybral Newyorskou burzu cenných papírů (NYSE - New York Stock Exchange).

Končí tak mnohaměsíční spekulace o tom, pro jakou světovou burzu se nakonec devatenáctinásobní šampioni anglické Premier League, tzv. "Rudí ďáblové", rozhodnou.

Slavní "Reds" nejprve uvažovali o burze v Hongkongu, později chtěli vstoupit s primární emisí akcií ve výši jedné miliardy dolarů na burzu v Singapuru. Od plánů ale upustili kvůli turbulencím na finančních trzích a přednost dali nakonec NYSE.

Manchester United podal povinnou dokumentaci u americké Komise pro cenné papíry a oznámil, že v primární veřejné nabídce (IPO) chce získat zhruba 100 milionů dolarů (cca 2,03 mld. Kč).

Manchester United ale zatím neoznámil, kolik akcií hodlá vydat a ani jejich cenu. Jasné zatím není ani datum vstupu "Reds" na burzu.

"Reds" chtějí získané finanční prostředky použít na splácení svého dluhu. Celkový dluh klubu činil k 31. březnu 423,3 milionu liber.

"Rudí ďáblové" mají podle loňského průzkumu trhu globální základnu fanoušků zhruba 659 milionů. Téměř polovina příznivců United žije v asijsko-tichomořském regionu.

"To se uvidí, kolik fotbalový klub bude vytěží v USA, kde tento sport není příliš populární... ideální místo pro to, aby vstoupil na burzu, měl být Londýn," uvedl pro agenturu Reuters expert na IPO z University of Florida Jay Ritter.

Klub byl založený v roce 1878 jako Newton Heath LYR Football Club, své domácí zápasy hraje ve "svatostánku" na Old Trafford v Manchesteru.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články