Šlechtická modrá krev jde do politiky

8. 7. 2010 – 9:15 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šlechtická modrá krev jde do politiky
Potomci šlechtických rodů získali v Česku v posledních dvaceti letech dobrou image, Foto:Jaroslav Lobkowicz a Karel Schwarzenberg na Pilsner Festu, TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Po úspěchu Karla Schwarzenberga lákají strany slavná jména z dalších šlechtických rodů. Nejvíce jich přitahuje právě Schwarzenbergova TOP 09. Ve čtvrtečním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Češi rádi volí "modrou krev". V politice proto zřejmě budeme kromě Schwarzenberga čím dál častěji potkávat jména jako Czernin, Sternberg nebo Buquoy. Část strany TOP 09 zkusí po úspěchu Karla Schwarzenberga nabídnout voličům i dalšího potomka slavného šlechtického rodu.

Potomci šlechtických rodů získali v Česku v posledních dvaceti letech dobrou image i proto, že začali trpělivě opravovat navrácené zámky, často v otřesném stavu, a podporovali různé kulturní akce. Ve stranických primárkách TOP 09 se příští týden utká o možnost kandidovat na senátora za Nymbursko a Jičínsko Tomáš Czernin. Jeho rodina vlastní zámek Dymokury. Czerninovi je 48 let, v Dymokurech se s otcem stará o restituované hospodářství včetně lesů. "Motto strany - tradice, odpovědnost a prosperita, to je přesně to, co mi v politice chybělo," vysvětlil motivaci Czernin. Prozatím se snažil svůj zájem kandidovat spíše tajit. "Věděl o něm jen omezený okruh lidí," přiznal Czernin.

 

<%Anketa170%>

 

Barvy TOP 09 hájí v parlamentu nově i Czerninův strýc Jaroslav Lobkowicz z Plzeňska, který už byl poslancem za KDU - ČSL v letech 2002 až 2006. Plzeňský Lobkowicz se rád chlubí hlavně tím, že doma v Křimicích vyrábí proslulé křimické zelí. "Napoprvé vám jméno Lobkowicz může vstup do politiky usnadnit. Pak už se ale lidé dívají, co jste dokázal a jak jste se choval," mluví o svých zkušenostech. Ani jím však výčet lidí s erbem a rodokmenem mezi poslanci TOP 09 nekončí. Do sněmovny byl zvolen i historik a proděkan filozofické fakulty Jihočeské univerzity Zdeněk Bezecký, který mimochodem patří mezi největší odborníky na českou šlechtu.

Mezi aktivní příznivce TOP 09 patří i Jiří Sternberg, který hospodaří na zámku Jemniště u Benešova. "Se stranou jsme jednali o uspořádání předvolební akce na Jemništi, nakonec jsme to nedotáhli do konce. Ale klidně zase TOP 09 nebo jinou stranu, která je mi sympatická, podpořím," řekl včera Sternberg. Za KDU - ČSL chce zase do Senátu Jan Berwid Buquoy.

-Petr Barták, Mediafax

Kam dál?

- Radek John: Slušní podnikatelé do politiky patří

- Vláda bude nejúspornější a nejmenší v historii Česka, slibuje trojkoalice

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články