Slíbili vám práci a rozmysleli si to? Můžete žádat náhradu

6. 1. 2014 – 16:11 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Slíbili vám práci a rozmysleli si to? Můžete žádat náhradu
Pod pojmem předsmluvní odpovědnost se totiž skrývá mocný nástroj, kterým se můžete bránit například proti firmě, která vám vytrvale slibuje práci a pár dní před nástupem si to najednou rozmyslí. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Nový rok přinesl několik novinek v pracovněprávních vztazích. Některé pracující moc nepotěší, jiné naopak hrají do karet všem, kteří mají pocit, že je firmy vždycky převálcují.

Změnou, která se týká v podstatě každého, je vyplácení náhrady mzdy v případě vážné nemoci. Zatímco ještě před týdnem platil zaměstnavatel mzdu první tři týdny nemoci a až pak byl člověk závislý na nemocenské ze státní kasy, nyní je náhrada platu jen dva týdny, pak už si marodi musí vystačit s nízkou nemocenskou.

TIP: Proč platit zaměstnancům i za spánek v práci?

Od Nového roku je v občanském zákoníku bič na "slibotechny". Pod pojmem předsmluvní odpovědnost se totiž skrývá mocný nástroj, kterým se můžete bránit například proti firmě, která vám vytrvale slibuje práci a pár dní před nástupem si to najednou rozmyslí.

Nově může každý, koho něco podobného postihne, žádat náhradu škody - třeba za to, že kvůli slíbenému novému místu dal výpověď v předchozí práci. Pokud se v takové situaci ocitnete, obraťte se na právníky a následně na soudy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články