Služby realitních kanceláří? Nedůvěřujte a prověřujte!

24. 8. 2017 – 0:10 | Bydlení | red | Diskuze:

Služby realitních kanceláří?  Nedůvěřujte a prověřujte!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Kupujete nebo prodáváte byt? Rozhodli jste se využít služeb realitní kanceláře a nevíte, kterou vybrat? V džungli neregulovaných realitních zprostředkovatelů to není snadný úkol. Existuje ale řada ukazatelů, které důvěryhodnost realitky prověří.

Činnost realitního makléře není v České republice zatím upravena žádným zvláštním zákonem. Na realitním trhu tak může působit každý pouze na základě živnosti volné. Pro provozování této živnosti však není požadována žádná odborná způsobilost. Trh se tak jen hemží makléři, kteří nemají odpovídající vzdělání a praxi. Výjimkou nejsou ani podvodné praktiky.

Realitní zákon v nedohlednu

Změnu by měl po dvaceti letech přinést zákon o realitním zprostředkování. Přestože ministerstvo pro místní rozvoj usilovalo o schválení tohoto zákona ještě před podzimními volbami, je pravděpodobné, že realitní zákon světlo světa letos nespatří. Zákon byl sice předložen Legislativní radě vládě na začátku července, čeká ho ale ještě dlouhá cesta kritiky a připomínek.

Kupujícím a prodávajícím tak nezbývá než se zatím na realitním trhu zorientovat vlastními silami, být obezřetní a realitní zprostředkovatele si prověřit. Někdy však stačí i zdravý selský rozum.

Nedůvěřujte, ale prověřujte

Realitní kancelář vybírejte vždy v lokalitě, kde se nemovitost nachází, protože makléř z dané oblasti má vždy lepší přehled o místních podmínkách. Reference realitního kanceláře si můžete prověřit na internetu. Pověst dané společnosti si raději ověřte nejen v místě působení, ale po celé republice. Podezřele vysoký počet negativních referencí by vás měl od dané kanceláře odradit.

Na internetu najdete i reference na jednotlivé makléře. Některé realitní kanceláře mají dokonce vlastní systém hodnocení práce svých lidí. „Klienti mají po ukončení transakce možnost makléře obodovat a ohodnotit, to vše samozřejmě bez možnosti vnějšího zásahu. Hodnocení se pak zobrazí u profilu konkrétního makléře. Ten jej nemůže ovlivnit jinak než kvalitní prací,“ Milan Žák, generální ředitel RE/MAX.

Známkou dobrého realitního makléře je i certifikace. Není ale certifikace jako certifikace. „Ještě před několika lety byla certifikace realitních makléřů něco výjimečného. Dnes se jich objevuje celá řada. Vybrat si makléře, který nosí oborový titul/certifikát je vždy výhoda. Ale ověřte si, o jakou certifikaci jde. Měla by být skutečně podložená prací, aktivitou a odbornou zkouškou. Ideální případ je pak certifikace dle ISO,“ vysvětluje Milan Žák.

Kvalitní a profesionální makléř se ale pozná i podle samotné práce. Například klienta pravidelně informuje o stavu prodeje nemovitosti, aktivně vyhledává zájemce a při prohlídkách netají žádné informace.

Pokud narazíte na internetu na inzeráty tipu „Mladá rodina hledá byt v této lokalitě“ či „Lékař poptává byt 1+kk – 4+1“, můžete si být jisti, že jde o nabídky realitního makléře. „Podobné praktiky jsou z etického hlediska zcela nepřijatelné a vypovídají pouze o naprosté neprofesionalitě daného makléře,“ říká Milan Žák.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články