Smlouva o půjčce bude přehlednější. Od smlouvy půjde odstoupit do 14 dnů

10. 3. 2010 – 15:21 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Smlouva o půjčce bude přehlednější. Od smlouvy půjde odstoupit do 14 dnů
Spotřebitelé se už nemusí bát úvěrů, smlouvy budou přehlednější, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci ve středu odsouhlasili novelu zákona, která má chránit spotřebitele před rizikovými úvěry. Nově bude věřitel povinen poskytnout dlužníkovi dostatek informací před podepsáním smlouvy tak, aby ten byl schopný posoudit, zda nabídka odpovídá jeho finanční situaci.

Nově budou muset banky prověřovat, zda může vůbec žadatel splatit půjčku.

 

Vzory smluv: Smlouva o půjčce

 

"Těžiště nové právní úpravy spočívá zejména ve výčtu informací před uzavřením smlouvy, při uzavírání smlouvy a při trvání úvěru. Novinkou je povinnost věřitele posoudit úvěruschopnost spotřebitele," řekl předkladatel ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

TIP: Spočítejte si výši splátky úvěru

Do čtrnácti kalendářních dnů smí díky této novele spotřebitel odstoupit od smlouvy bez odůvodnění a věřitel nesmí spotřebitele za tento krok nijak sankciovat.

 

<%Anketa17%>

 

U většiny hypoték nové podmínky neplatí

 

Z působnosti zákona jsou však vyloučeny smlouvy týkající se bydlení, které jsou zajištěny zástavním právem nemovitosti. Dále jsou vyloučeny půjčky na refinancování již stávajících úvěrů, leasingové smlouvy, půjčky, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci nebo půjčky nižší než pět tisíc korun a vyšší než 1,888 milionu korun.

"Považuji tuto věc za výrazný kvalitativní posun," řekl Michal Doktor (ODS). Spotřebitel by měl nově mít i lepší podmínky při předčasném splácení úvěru, věřitel by měl mít jen právo na odškodnění objektivně odůvodněných nákladů spojených s předčasným splacením. Na dodržování povinností by měla dohlížet Česká obchodní inspekce a Česká národní banka, což je podle Doktora jediné minus, které novela obsahuje.

Největší chybou předlohy je, že neřeší rozhodčí doložky, které budou nadále jmenované věřitelem, myslí si poslanec Jeroným Tejc z ČSSD. Vládě vyčítá, že se svým návrhem nepřišla dříve tak, aby poslanci měli dostatek času na pozměňovací návrhy.

(Mediafax)

Kam dál?

- Rozhodčí doložka má ze smluv zmizet říká ochránce práv

- Půjčky a úvěry - přehled nebankovních společností. Kde si rozhodně nepůjčovat

- Půjčky a úvěry z inzerátů vás většinou připraví o peníze

- ČOI: Každá druhá smlouva o spotřebitelském úvěru měla nedostatky

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články