Sobotka: Hlavním nepřítelem Nečasovy vlády jsou lidé, kteří chtějí vlastní bydlení

18. 7. 2010 – 20:25 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sobotka: Hlavním nepřítelem Nečasovy vlády jsou lidé, kteří chtějí vlastní bydlení
Pokud Nečasova vláda zruší podporu hypoték se zpětnými účinky, posílí nedůvěru občanů ke státu, soudí Sobotka, Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nesouhlasí s plánem kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) omezit stavební spoření, zvýšit DPH na nové domy a byty a zrušit Státní fond podpory bydlení.

Sobotka v sobotu dále zdůraznil, že nesouhlasí ani s rušením stávající podpory hypoték.

„Chci vyjádřit důrazný nesouhlas s avizovaným plánem ministra financí Miroslava Kalouska zrušit stávající podporu hypoték v rámci nového zákona o dani z příjmů. Tuto daňovou podporu využívají desítky tisíc rodin, které byly nuceny financovat pořízení vlastního bydlení formou hypotéky,“ uvedl ve svém sdělení Sobotka. Dodal, že toto zrušení značně zkomplikuje rodinám finanční situaci, neboť když hypotéku plánovaly, počítaly se státní podporou.

„Zdá se, že hlavním nepřítelem Nečasovy vlády se stávají lidé, kteří se snaží postarat o své vlastní bydlení. Svědčí o tom omezovaní stavebního spoření, zvyšování DPH na nové domy a byty, rušení Státního fondu podpory bydlení i aktuální návrh ministra Kalouska,“ pokračoval Sobotka. Obává se, že kroky vlády povedou k omezení poptávky po nové výstavbě, což bude mít negativní dopady na hospodářský růst.

Pokud Nečasova vláda zruší podporu hypoték se zpětnými účinky, posílí nedůvěru občanů ke státu, soudí Sobotka. Sociální demokraté podle něj nesouhlasí s tím, aby vláda používala ve své rozpočtové politice opatření, která znamenají přímou či nepřímou retroaktivitu.

„Chování státu musí být v očích občanů předvídatelné a seriózní,“ zdůraznil a požádal premiéra Nečase, aby se k deklarovaným záměrům ministra financí jasně vyjádřil. „ČSSD tuto změnu v zákoně nepodpoří,“ uzavřel.

-Karolina Brožová, Mediafax

Kam dál?

- Podpora bydlení a stavebního spoření ve volebních programech

- Dotace na hypotéku: Víte zda máte nárok a kde ji získáte?

- Státní podpora stavebního spoření se zdaní 50 pct - jaké budou dopady?

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články