Sobotka na videu vysvětuje co prý vláda udělala s našimi důchody

3. 3. 2012 – 11:07 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sobotka na videu vysvětuje co prý vláda udělala s našimi důchody
B.Sobotka: Pravicové reformy snížování daní zdevastovaly příjmy důchodového účtu, Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Zmražení důchodů, zvyšování cen potravin a léků či zdražení dodávek tepla, to jsou jen některé z kroků vlády, které budou mít vliv na životní úroveň seniorů. V pátek se na tom shodli šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a předsedové organizací zastřešujících české důchodce.

"To, že vláda v tuto chvíli avizuje zmražení důchodů, zvyšování cen potravin, zdražení dodávek tepla a další podobné kroky, to všechno bude mít na život seniorů neblahý vliv," uvedl na páteční tiskové konferenci Sobotka a pokračoval: "Pravicové vlády svými reformami zdevastovaly příjmy důchodového účtu a ten propad bude pokračovat i v příštích letech."

Místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí strany Zdeněk Škromach upozornil, že vláda pro letošní rok nedala důchodcům žádné kompenzace: "Myšlenka, že by měly být důchody zmraženy, je pro nás proto nepřijatelná."

Na tiskové konferenci vystoupili i zástupci organizací sdružujících seniory. Ti se Sobotkou řešili současnou situaci.

"Rada seniorů je současnou mírou arogance vládních politiků pobouřena. Takovou míru arogance jsme doposud nezaznamenali za uplynulých 23 let. Zásadně odmítáme zakonzervovat skromný mechanismus valorizace penzí českých seniorů," prohlásil po jednání předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Kde nic není ani smrt nebere...

Podle ekonomů však za nedostatek peněz může spíše nečinnost všech dřívějších vlád, které nereagovaly dostatečně rychle a včas reformami na demografický vývoj, tedy ubývání narozených dětí a tím do budoucna ekonomicky aktivních obyvatel kteří by přispívaly na důchodové účty. Jednotlivé strany si tak nemají rozhodně co vyčítat.

V Česku je totiž už zhruba čtvrtina lidí senioři v důchodovém věku. Na jednoho penzistu tak musí stát vybrat peníze od 1,7 pracujícího člověka. Celkem Česká republika měsíčně vyplatí více než tři a půl milionů různých forem důchodů.

B.Sobotka: Pravicové reformy snížování daní zdevastovaly příjmy důchodového účtu

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články