Sociální vyloučení Romů způsobuje České republice mnohamiliardové ztráty

5. 5. 2009 – 10:07 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sociální vyloučení Romů způsobuje České republice mnohamiliardové ztráty
Foto: Romea.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Je to nejen sociální problém a otázka lidských práv, ale i ekonomická výzva. Sociální vyloučení Romů má pro Českou republiku za následek mnohamiliardové ekonomické ztráty. Jak vyplývá z informací, které v Praze na pátečním semináři platformy EU pro sociální začleňování Romů poskytli Christian Bodewig ze Světové banky a Eva Hromádková z výzkumného střediska CERGE-EI, ztrátu produktivity v roce 2008 lze odhadnout na 9,7 miliardy korun a ztrátu přímých rozpočtových nákladů na 6,2 miliardy korun. A to je přitom spodní hranice odhadů.


- Obyvatelé Evropy nepovažují staré lidi za přítěž, vyjma Čechů

Podle dokumentu Světové banky, který vypracovávají Bodewig a Hromádková, jsou ekonomické ztráty důsledkem vyšší nezaměstnanosti a nižších mezd mezi sociálně vyloučenými Romy ve srovnání s českým průměrem. Nižší mzdy a nižší zaměstnanost se odrážejí v nižších daňových příjmech státu, vyšších výdajích na sociální dávky a hlavně mají za následek nižší produktivní přínos sociálně vyloučených romských pracovníků pro hospodářství..

Podle obou ekonomů existují pádné hospodářské důvody pro investice do sociálního začleňování Romů, a to zejména do vzdělávání, protože hlavním důvodem nezaměstnanosti a nižších mezd mezi sociálně vyloučenými Romy je nižší úroveň vzdělání. Zpráva dokládá významný pozitivní vliv vzdělání na mzdy. „Snahy o podporu sociálního začleňování romského obyvatelstva budou mít pravděpodobně největší přínos, zaměří-li se na podporu přístupu ke kvalitním vzdělávacím programům určeným romským dětem ve věku od jednoho do šesti let,“ praví se v návrhu dokumentu. Dále doporučuje pobídky pro sociálně znevýhodněnou mládež, aby se vzdělávala i po ukončení povinné školní docházky.

Páteční seminář, který uspořádala Evropská komise a české předsednictví EU, byl začátkem procesu, který má vést k větší koordinaci členských států EU při sociálním začleňování Romů. Zúčastnili se jej komisař EU pro sociální záležitosti Vladimír Špidla, český ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb, zástupci vlád, mezinárodních a nevládních organizací. Agentura EU pro základní práva představila výsledku celoevropského průzkumu, podle nichž mělo loni v ČR zkušenosti s diskriminací 64 % Romů, což je nejvíce z celé EU.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články