Software, který najde ukradený notebook, je nyní dostupný i v Česku

8. 6. 2010 – 22:15 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Software, který najde ukradený notebook, je nyní dostupný i v Česku
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Speciální technologie vPro Anti-Theft, která dokáže zablokovat data v ukradeném notebooku a pomocí mapy ho i přesně lokalizovat, je dostupná i v České republice.

V úterý o tom informovala společnost AutoCont, která je jeho českým autorizovaným dealerem.

Chráněné notebooky jsou vybavené speciální technologií Intel Anti-Theft a bezpečnostním programem od firmy Absolute Software.

"Pokud server nebo integrovaná funkce v počítači dojde k názoru, že byl počítač ztracen nebo odcizen, tak k němu automaticky zablokuje přístup.

Systém dále umožňuje šifrovacím softwarům odepřít přístup ke kryptografickým klíčům hardwarovými prostředky a tím zcela znemožnit přístup k datům. Zároveň může majitel nastavit zprávu, která se objeví při náběhu operačního systému deaktivovaného počítače. Ta je určena těm, kdo se do počítače budou pokoušet získat přístup.

V neposlední řadě je také možné nalézt na mapě přesné místo, kde se aktuálně nachází ztracený respektive ukradený notebook," přiblížil funkce ochrany proti zlodějům Petr Ulvr ze společnosti Intel.

Pokud se pak počítač vrátí do správných rukou, oprávněný majitel může ochranu jednoduše deaktivovat. V Česku tuto ochranu notebooků nabízí společnost AutoCont, která je jediným českým autorizovaným partnerem Absolute Software.

Majitel takto chráněného notebooku může ušetřit vysoké náklady spojené s krádeží dat z notebooku. Z výzkumu amerického institutu Ponemon totiž vyplývá, že ač je v současnosti pořizovací hodnota notebooku zhruba 20 tisíc korun, jeho ztráta může dle způsobit až milionovou škodu.

Studie, kterou nechala vypracovat společnost Intel, dokazuje, že citlivá data, nikoli notebook sám o sobě, jsou hlavním faktorem, který stojí za touto vysokou částkou. Používání výrobků a technologií pro šifrování dat snižuje většinu finančních ztrát způsobených ztrátou či krádeží notebooků.

-Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články