Soud: Manažerům hrozí za více funkcí ve firmě ztráta mzdy i soud

14. 2. 2011 – 13:08 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Soud: Manažerům hrozí za více funkcí ve firmě ztráta mzdy i soud
Nepovolený souběh funkcí zákon zakazuje, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Soudy v Česku začaly trestat souběh funkcí generálního ředitele a zároveň jednatele nebo předsedy představenstva. Ve hře je nebezpečí vrácení platu za výkonnou funkci, ztráta odpracovaných let do důchodu i neplatnost zaměstnaneckých pojistek. Informuje o tom pondělní Mladá fronta Dnes.

Na vlastní kůži to poznal mediální manažer Roman Gallo, jenž vedl projekt Naše adresa. Jeho bývalý zaměstnavatel, společnost v insolvenci Media 4YOU, dříve PPF Media, od něj požaduje navrácení 6,026 milionu korun, které si měl vydělat čistého za 20 měsíců ve funkci generálního ředitele.

Gallo totiž zároveň seděl v představenstvu firmy a šlo tak prý o nepovolený souběh funkcí. Ten zákon zakazuje v případě, že by manažer vykonával tutéž práci jako ředitel a současně jednatel či člen představenstva. Soud v takovém případě může rozhodnout, že jeho zaměstnanecký poměr byl neplatný.

Zákon podle MF Dnes naopak za problém nepovažuje situaci, kdy má šéf smlouvy dvě a skutečně dělá odlišné věci coby zaměstnanec (například ředitel IT firmy vyvíjí software) a coby statutář (obchodně firmu vede).

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články