Soud nařídil vyšetřování šéfky MMF Lagardeové

5. 8. 2011 – 10:30 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Soud nařídil vyšetřování šéfky MMF Lagardeové
Soud nařídil vyšetřování šéfky MMF Lagardeové, zdroj tixup.com | zdroj: NašePeníze.cz

Pařížský soud ve čtvrtek nařídil vyšetřování nové šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové v kauze odškodného pro francouzského podnikatele Bernarda Tapieho. Informuje o tom agentura AFP.Lagardeová bude soudně vyšetřována v souvislosti s obviněním, že zneužila své pravomoci.

O zahájení vyšetření zažádal 10. května státní žalobce Jean-Louis Nadal.

 

 

Právník bývalé francouzské ministryně financí Yves Repiquet prohlásil, že vyšetřování role Lagardeové v arbitráži mezi přítelem francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a bankou Crédit Lyonnais není v žádném rozporu s její současnou funkcí generální ředitelky MMF.

 

Advokát Lagardeové je přesvědčen, že důkazy povedou k zastavení vyšetřování jeho klientky.

 

Zvláštní výbor soudu pověřeného vyšetřováním členů vlády již dvakrát odložil rozhodnutí o zahájení vyšetřování Lagardeové.

 

Lagardeová je podezřelá, že jako vysoká státní úřednice jednala proti zájmu státu v arbitráži z roku 2008. Ta rozhodla ve prospěch francouzského byznysmena Bernarda Tapieho. Lagardeová se v roce 2007 rozhodla pro mimosoudní postup v případě sporu ohledně prodeje firmy Adidas a nenapadla verdikt rozhodců, kteří Tapiemu přiznali odstupné ve výši 285 milionů eur (téměř sedm miliard eur).

 

Ve zdlouhavém soudním řízení Tapie, v minulosti odsouzený za korupci ve fotbale, žádal po státu kompenzaci za to, že jej francouzská banka Crédit Lyonnais v roce 1993 připravila o značnou částku při prodeji firmy Adidas.

 

Lagardeová se ujala funkce výkonné ředitelky MMF 5. července. Na pětileté období byla zvolena koncem června poté, co z tohoto postu kvůli sexuální aféře odstoupil její krajan Dominique Strauss-Kahn.

 

Kristýna Kuslová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články