Soud povolil zaměstnavatelům rozdávat okamžité výpovědi. Konec flákání v práci rozhodl

16. 1. 2013 – 13:32 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Soud povolil zaměstnavatelům rozdávat okamžité výpovědi. Konec flákání v práci rozhodl
Nejvyšší soud ve svém stanovisku totiž vychází z případu, kterým se před časem zabýval. Řešil dovolání pracovníka, kterému zaměstnavatel dopisem sdělil, že s ním okamžitě zrušil pracovní poměr. Foto:SXC, text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Dejte si dobrý pozor, co děláte v pracovní době. Pokud totiž se budete „flákat“ a dojdete si během pracovní doby například na nákupy, můžete dostat okamžitého padáka! Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Až si příště půjdete v práci zařizovat osobní věci v pracovní době, dámy například půjdou ke kadeřníkovi a pánové si třeba něco koupit do hobby obchodu, může vám dát zaměstnavatel klidně okamžitého padáka! Nejvyšší soud totiž v úterý vydal stanovisko, které takovéto „odskočení“ z práce nemilosrdně trestá. Když vás zaměstnavatel nachytá, může vám dát vyhazov na hodinu.

"Pokud pracovník v pracovní době opustí pracoviště a chová se, jakože na pracovišti je, což znamená, že za to požaduje mzdu, je to důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru pro hrubé porušení pracovní kázně," vysvětluje mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Nejvyšší soud ve svém stanovisku totiž vychází z případu, kterým se před časem zabýval. Řešil dovolání pracovníka, kterému zaměstnavatel dopisem sdělil, že s ním okamžitě zrušil pracovní poměr.

Proč? Zaměstnavatel to zdůvodnil tím, že jeho pracovník se sice dostavil na pracoviště a označil si příchod. Vzápětí ale odešel a ve zbytku pracovní doby se věnoval svým soukromým záležitostem. Krátce před koncem pracovní doby se pak na pracoviště vrtil a „odpíchnul si“. Samozřejmě poté požadoval celý plat jako, kdyby v práci celou dobu byl.

"Pokud to zaměstnavateli nevadí, je to jeho věc. Ale u soudů to bude bráno jako hrubé porušení pracovní kázně a okamžité zrušení pracovního poměru je na místě," uvedl Knötig.

Právní stanovisko pak říká toto: "Nejvyšší soud proto dospěl k závěru, že útok na majetek zaměstnavatele, ať už přímý (například krádeží, poškozováním, zneužitím a podobně) nebo nepřímý (například pokusem odčerpat část majetku zaměstnavatele bez odpovídajícího protiplnění – jako v projednávaném případě), představuje z hlediska zákoníku práce tak významnou okolnost, že zpravidla již sama o sobě postačuje pro závěr o porušení povinnosti zaměstnance vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem."

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články