Pevné disky DeskStar jsou stále nejrychlejší
zdroj: tisková zpráva

Pevné disky DeskStar jsou stále nejrychlejší

8. 2. 2006 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Píše se rok 2000 a na trh přicházejí 40 GB a později 60 GB disky IBM DeskStar GXP.

Továrny v Maďarsku a na Taiwanu jich chrlí desetitisíce. Vše vypadá slibně, ale po chvíli provozu začínají některé disky odcházet do věčných lovišť. Z útrob se ozývá jenom hukot, "skrečování" a cvakání čtecích hlaviček. U disků jiných výrobců je poruchovost menší než jedno procento, ale u DeskStaru to vypadá, že kolabují celé série a tak rapidně přibývá uživatelů, kteří přicházejí o svá data. Disky DeskStar jsou proto záhy přejmenovány na "DeathStar". IBM vše do poslední chvíle bagatelizuje. Prý jde o účelové lži. Časem pod nátlakem veřejnosti přiznává poruchovost na úrovni 6 procent a potvrzuje, že dostojí svým závazkům ohledně reklamací.
V roce 2004 se záležitost kolabujících pevných disků dodatečně dostává před soud v Kalifornii. Tam se probírají i záznamy vnitropodnikové komunikace a objevují se tajné zprávy vývojářů, kteří včas upozorňovali na to, že kvůli nekvalitní výrobě mají DeskStary 10x větší náchylnost k poruše, než podobné disky konkurence. Vedení to ale ignorovalo, žádné změny týkající se výroby neprovedlo a harddisky, u nichž možnost poruchy hraničila pomalu s jistotou, pustilo bez okolků na trh. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Divize pevných disků IBM se zhroutila jako domeček z karet. Vyprodukovala tak ohromnou ztrátu, že nejvyšším bossům IBM rychle došla trpělivost a celého diskového byznysu se zbavili tím, že ho nabídli k odprodeji.

Nic to ale nemění na tom, že disky DeskStar jsou tu stále s námi a že stále patří k nejrychlejším nebo že jsou vůbec nejrychlejšími 7200 otáčkovými disky na trhu - byť nyní už pod hlavičkou Hitachi. Těžko odhadovat, čím to je způsobeno, že ve všech čistě výkonnostních testech skončí na prvním, maximálně druhém místě. Jestli unikátní logikou čtení/zápisu vyvinutou ještě v IBM, velmi krátkou přístupovou dobou atd. (pochopitelně jde o průmyslové tajemství).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Faktem je, že podle aktuální recenze na StorageReview je v nahrávání her (Far Cry, World of Warcraft, The Sims 2) Hitachi DeskStar T7K250 (250 GB, dvě plotny), stejně rychlý nebo rychlejší než Western Digital Caviar WD2500KS (250 GB, tři plotny). A to nemá 16 MB vyrovnávací paměť, jako WD, ale jen 8 MB. No a pochopitelně si s přehledem poradí i s disky Seagate, Maxtor nebo Samsung.

cappy

Nejnovější články