Intel se dostal na 0.065 mikronu
zdroj: tisková zpráva

Intel se dostal na 0.065 mikronu

2. 9. 2004 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Společnost Intel dosáhla dalšího významného pokroku, když se jí podařilo v továrně D1D v Hillsboro (Oregon), vyrobit 70 Mb SRAM s více než půl miliardy tranzistorů pomocí 0,065 mikronové technologie.

Zdá se tedy, že se Intelu podaří splnit původní plán, který počítal se zahájením masová produkce pomocí 0,065 mikronové technologie už v příštím roce. Je nasnadě, že tato technologie bude primárně použita k výrobě procesorů a že pokud půjde vše podle plánu, Intel v této oblasti znovu uteče svým nejvýznamnějším konkurentům.
Představitelé Intelu na nový výrobní proces tradičně pějí chvalozpěvy. Díky možnému zmenšení plochy čipů si slibují snížení výrobních nákladů, pomocí technologie "spících tranzistorů" má být zase snížena spotřeba a emitace ztrátového tepla. Osm vrstev měděných mezi spojů a "Low-K" materiálů má zase posloužit ke zvýšení rychlosti signálů v čipu a tak dále. Dlužno dodat, že podobná vyjádření nejsou ničím novým, ale bohužel ne vždy mají něco společného s realitou. V praxi se totiž Intel vždy soustředil hlavně na redukci výrobních nákladů a na jakési "nezbytné technologické minimum", takže se některé jím vyvinuté technologie nikdy nedostaly ani za brány vývojových laboratoří. Nebudeme však předcházet událostem, procesory s více jádry nové výrobní postupy prověří více než dokonale.

zdroj: Intel

cappy

Nejnovější články