Souhrnem: Co schválila vláda? Co nás čeká v dalších letech?

11. 4. 2012 – 10:37 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Souhrnem: Co schválila vláda? Co nás čeká v dalších letech?
Změny čekají také živnostníky, kteří uplatňují výdajové paušály, Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda ve středu potvrdila koaličně dohodnutý balík rozpočtových opatření pro roky 2013 a 2014, uvedl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas (ODS). Série opatření zahrnuje zvýšení DPH, omezení valorizace důchodů nebo vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy.

"My vycházíme z toho, že toto je opatření, které umožní sestavit státní rozpočty pro rok příští a přespříští. A že s tímto souborem konkrétních legislativních kroků, které budou schváleny, tak vláda - při samozřejmé rozpočtové odpovědnosti, to znamená například nepouštění větších výdajů do ekonomiky - v podstatě vystačí do konce tohoto volebního období," uvedl na dotaz agentury Mediafax premiér Nečas.

"Za předpokladu, že bude naplněna prognóza, že ekonomika v příštích letech poroste velmi mírně, spíše bude stagnovat," doplnil předsedu vlády ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09. "Za předpokladu, a to nemůže v této situaci v Evropě a na finančních trzích nikdo nikdy vyloučit, za předpokladu, že dojde k nějakému krachu, vypadne kostlivec ve skříni kdekoli na světě a odrazí se to v reálné ekonomice, tak se samozřejmě ocitneme v jiné situaci," dodal.

Zatím nejdál je úprava valorizačního schématu pro penze, kterou kabinet posvětil už v podobě novely zákona o důchodovém pojištění. Valorizace důchodů se má pro roky 2013 až 2015 snížit jen na třetinu růstu reálných mezd a třetinu míry inflace, v současnosti přitom úprava penzí zohledňuje růst spotřebitelských cen stoprocentně.

"Vzhledem k časovým termínům jsme museli už dneska pustit přes vládu návrh změny valorizační formule, protože tam jsme vázáni termíny. Podzákonná norma v podobě vyhlášky musí být přijata v září letošního roku, to znamená, že nejpozději v polovině srpna musí být právně účinná," vysvětlil Nečas.

Jak vláda naplní pokladnu? Máme celý seznam chystaných změn

DPH zůstane podle návrhu pro tři příští roky ve dvou sazbách a každá z nich se od roku 2013 zvýší o jeden procentní bod – na 15 a 21 procent. Přesun do vyšší sazby navíc čeká dětské pleny a zdravotní pomůcky.

Novinkou je také solidární příspěvek, prakticky zdanění bohatých. Z příjmů nad 100 tisíc korun budou zaměstnanci od příštího roku odvádět kromě základní 15procentní daně ze superhrubé mzdy ještě dalších sedm procent. O rok později nahradí superhrubou mzdu hrubá mzda ve výši 20 procent. Také k ní budou lidé s vysokými příjmy připlácet dalších sedm procent.

Už v příštím roce navíc zmizí stropy pro zdravotní pojištění, které nyní lidé nad hranicí čtyřnásobku průměrné hrubé mzdy neplatí.

Změny čekají také živnostníky, kteří uplatňují výdajové paušály. Pokud se na podnikatele vztahuje sazba 40 nebo 30 procent, budou moci paušály uplatňovat jen při obratu do dvou milionů korun. Kdo si nepovede účetnictví, bude moci uplatňovat jen slevu na daňového poplatníka nebo zaměstnávání zdravotně postižených, jiné slevy nebo bonusy budou ale moci využívat jen živnostníci bez paušálů.

Čtěte také: Vláda přežila, přijde razantní utahování opasků

Kabinet si rozpočtově přilepší také na úkor pracujících důchodců, kterým zruší základní slevu na dani.

Další novinkou je zavedení zápisného pro studenty vysokých škol, které by mělo částečně nahradit výpadek peněz pro ministerstvo školství. Podle předsedy vlády budou vysokoškoláci platit zápisné ve výši 3000 až 3500 korun za semestr už od akademického roku 2012/2013.

Mezi dalšími body balíky opatření je například zrušení duplicit ve státní správě a zjednodušení agend s úsporou téměř 12 miliard korun, konec poskytování doplatku na bydlení nebo zelené nafty pro zemědělce i zavedení srážkové daně vůči daňovým rájům.

Podle dohody vzroste také daň z převodu nemovitosti, a to ze současných tří na čtyři procenta. Na víno vláda chce uvalit novou daň ve výši 10 korun na litr, ze které budou mít ale výjimku drobní vinaři.

Od roku 2014 začne stát vybírat takzvanou uhlíkovou daň, tedy daň z topných olejů, pevných paliv i ze zemního a některých dalších plynů. Novinka by se neměla týkat těch subjektů, které jsou součástí systému emisních povolenek. Ostatní firmy by si měly připravit 15 eur za tunu oxidu uhličitého. Cena topných olejů podle vládních propočtů stoupne o 15 procent, u uhlí přibližně o pětinu a u zemního plynu zhruba o 10 procent.

Podle premiéra bude zbytek opatření svázaný do jednoho balíku, který má ministerstvo financí předložit do půlky května. Výjimkou bude zápisné, které chce vláda do legislativy zapracovat formou poslaneckého návrhu. Nejdřív se ale musí dohodnout na jeho výši.

"Jestli mohu upřesnit, tam je to samozřejmě jeden balík pro rok 13 a jeden pro rok 14," reagoval Kalousek. "To znamená, že ty nezbytné parametrické změny pro rok 13 odešle ministerstvo financí do legislativního procesu již koncem dubna. Počítám, že 20. dubna to budeme schopni expedovat - za cenu mimořádných směn nočních a víkendů, ale na to jsme zvyklí," konstatoval ministr financí a doplnil: "Rok 14, kde ten časový tlak není takový, půjde v druhém balíčku někdy v polovině roku."

Ekonomičtí experti koalice se na rozpočtových škrtech a zvyšování daní domluvili v úterý. Jejich cílem je udržet deficit veřejných rozpočtů na následující dva roky pod třemi procenty HDP. Konkrétně v roce 2013 by měl být schodek ve výši 2,9 procenta HDP a o rok později už jen 1,9 procenta HDP.

Dohoda nad rozpočtovými opatřeními byla jednou z podmínek pro další pokračování Nečasova kabinetu a bez jejího odsouhlasení neměla podle premiéra další existence jeho vlády smysl.

Schválený koncept počítá s dodržením konsolidační strategie vlády, která si stanovila snižovat schodek mezi lety 2010 a 2014 v poměru dvou třetin na výdajové straně a jedné třetiny na příjmové straně.

Suma navrhovaných opatření pro příští rok je z větší části ve výdajové oblasti, a to v celkové výši zhruba 31 miliard korun. Opatření na příjmové stránce mají přinést do státního rozpočtu kolem 25 miliard.

Po započtení vázání výdajů jednotlivých kapitol státního rozpočtu jsou v roce 2013 podle vlády nutná opatření v objemu 56,9 miliardy korun, v roce 2014 v objemu 94,7 miliardy a v roce 2015 v objemu 140,7 miliardy.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články