Spalování odpadu může zpomalit zdražování tepla

16. 5. 2012 – 21:07 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spalování odpadu může zpomalit zdražování tepla
V roce 2010 se v České republice vyprodukovalo 3,5 milionu tun komunálních odpadů, které bylo možné energeticky využít, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odpady by měly částečně nahradit klasická paliva v teplárenství. Pomohlo by to zpomalit zdražování tepla, energií i zvyšování cen za svoz odpadu, shodli se ve středu účastníci na konferenci Odpady.

Podle odborníků by razantní zvýšení množství energeticky využívaného komunálního odpadu v Česku ušetřilo miliony tun hnědého i černého uhlí. „Výstavba ekologických zařízení na energetické využití odpadu je důležitá jak pro teplárenství, tak také pro odpadové hospodářství. Realizací těchto zdrojů budou současně řešeny alespoň částečně problémy s nedostatkem hnědého uhlí pro teplárny a zároveň umožní postupné ukončení skládkování nevyužitých odpadů na území ČR,“ uvedl Milan Kyselák z ministerstva průmyslu a obchodu na konferenci Odpady 21. Zároveň dodal, že tato zařízení nejsou konkurencí pro materiálové využití odpadů, ale že ho doplňují.



V roce 2010 se v České republice vyprodukovalo 3,5 milionu tun komunálních odpadů, které bylo možné energeticky využít. "Zhruba stejné množství hnědého uhlí se nemuselo vytěžit a spálit. V Moravskoslezském kraji bylo v roce 2010 k dispozici 412 tisíc tun komunálního odpadu, který se dal energeticky využít. V současnosti se ale energeticky v Česku využívá jen něco okolo devíti procent z celkových pěti milionů tun komunálních odpadů ročně a zbytek se skládkuje," upozornila za Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Karin Pelikánová.

„V Moravskoslezském kraji je situace ještě horší, je zde prakticky nulové energetické využívání směsných komunálních odpadů, to však se musí změnit,“ řekl Pavel Bartoš, prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a generální ředitel společnosti FITE Ostrava.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články