Spekulant s pozemky může připravit o domy tisícovku lidí

8. 3. 2013 – 8:36 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spekulant s pozemky může připravit o domy tisícovku lidí
Obyvatelům jednoho z největších developerských projektů v ČR hrozí spekulant s pozemky, Ilustrační Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Více než třem stovkám domácností v jednom z největších developerských projektů v ČR s názvem Zelené údolí v Praze 4 hrozí zboření domů, v nichž žijí. O návrhu na odstranění staveb bude rozhodovat soud na základě žaloby, kterou podal spekulant s pozemky Vlastislav Andrš, přesněji jeho společnost GV Reality.

Tuto společnost coby advokát Andrš sám zastupuje. Snaží se využít dřívějšího neprofesionálního postupu developera, kdy na obyvatele navzdory opakovaným slibům nebyly pozemky déle než deset let převedeny. Dnes spekulant žalobami tlačí na vlastníky domů, aby od něj pozemky draze odkoupili. Jednotliví vlastníci v těchto dnech postupně dostávají výzvy, aby se dostavili k soudu. První ústní jednání je nařízeno na 11. dubna 2013.

O hrozbě odstranění domů se obyvatelé projektu poprvé dozvěděli v pátek 21. prosince těsně před Vánocemi. Vlastislav Andrš je v dopise vyzval, ať za pozemky pod jejich domy zaplatí cenu, kterou požaduje, jinak podá žalobu na odstranění stavby.

Samotný Andrš pozemky koupil loni za 18,5 milionů korun, od obyvatel začal obratem požadovat částky, které by v součtu představovaly 110 milionů korun. Tuto sumu po první vlně odporu snížil na necelých 70 milionů Kč. Cena podle renomovaného znaleckého ústavu je přitom na úrovni 20 - 30 milionů korun.

„Od počátku jsme se několikrát pokoušeli s panem Andršem domluvit, bohužel neúspěšně. Výsledkem je, že podal první žaloby a vlastníci jsou nyní postupně obesíláni soudem,“ říká Jaroslava Forejtová, zástupce inciativy vlastníků. „Když jsme byty kupovali, pozemky byly státní a byla uzavřena smlouva o věcném břemeni na jejich užívání na 90 let v náš prospěch. Nečekali jsme, že po deseti letech od dokončení výstavby a kolaudaci někdo přijde a řekne si o takové peníze,“ dodává.

Kromě toho Vlastislav Andrš začal podnikat další agresivní a účelové právní kroky, aby postavení obyvatel ještě více zhoršil. Účelově zřídil zástavní právo k pozemkům a zřídil také smlouvu o věcném břemeni a předkupním právu. Obojí ve prospěch spřízněných společností.

Obyvatelé tím fakticky přicházejí o možnost domáhat se, aby soud přikázal pozemky do jejich vlastnictví. Smlouvou o věcném břemeni se pak spekulant pokouší zabránit obyvatelům domáhat se u soudu zřízení věcného břemene v jejich prospěch. Obyvatelé projektu se mezitím obrátili na advokátní kancelář Vilímková, Dudák & Partners. Ta úspěšně zastupovala vlastníky bytů v luxusním projektu Prague Marina v souvislosti s havárií nosné konstrukce loni v létě.

„Postup pana Andrše řadu lidí skutečně vyděsil. S vyhrůžkami odstraněním stavby doručenými tři dny před Štědrým dnem jsem se ještě nesetkal,“ vysvětluje Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články