Spojení půjček dokáže ušetřit desetitisíce

9. 6. 2013 – 20:06 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Spojení půjček dokáže ušetřit desetitisíce
Konsolidace půjček je nejvýhodnější při sloučení více půjček Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Konsolidace půjček je v současné, ne zrovna finančně příznivé, době slovo skloňované všemi bankami a nebankovními institucemi na českém trhu. Těžko byste hledali finanční ústav, který konsolidace neposkytuje. Proč je to tak oblíbený produkt a je opravdu tak výhodný?

---Komerční sdělení---

Konsolidace je nejvýhodnější při sloučení více půjček

Jak název napovídá, konsolidace je určená pro klienty, kteří mají více spotřebitelských úvěrů a na každém platí několik poplatků. Z domluveného konsolidačního úvěru se zaplatí všechny starší půjčky a dále klient platí už jen jeden poplatek v jedné splátce – velké plus, jestliže se často ztrácíte ve velkém množství splátek a na nějakou zapomenete.

Úspora může být o to vyšší v případě, že se konsolidací zbavíte půjček s vyššími úroky, půjček na nákupy na splátky atp. Úroková sazba totiž bývá u konsolidací výhodnější než u samotných spotřebitelských úvěrů. Pokud však sloučíte například kontokorent a jiný bankovní úvěr, úspora bude samozřejmě nižší.

Platí tedy jednoduché pravidlo – čím více půjček s vysokou úrokovou sazbou, tím více na konsolidaci ušetříte. Sloučit však nemůžete třeba hypotéku nebo podnikatelské úvěry. Konsolidace se týká pouze úvěrů spotřebitelských a výše konsolidace je obvykle v řádu statisíců.

Pozor na poplatky za předčasné splacení

Při splácení a spojovaní starých půjček do nové výhodnější si ovšem dejte pozor především na poplatky za předčasné splacení starých úvěrů. Ty bývaly zahrnovány do smluv sjednaných před 1. lednem 2011, kdy bylo zákonem zakázáno zahrnovat do smluv tuto pokutu. Pokuty mohou být poměrně vysoké a může se tak stát, že se vyplatí starou půjčku doplatit zvlášť.

Je také dobré s konsolidací nebrat další úvěr. Místo rozumného kroku v podobě ušetření peněz se jen více zadlužíte. Nejlépe je doplatit všechny stávající závazky a až poté se poohlížet případné po dalším úvěru.

Konsolidace je tedy poměrné dobrý a pohodlný způsob jak ušetřit. Poskytovatel vaší konsolidace zaplatí všechny závazky za vás a vy pak už jen každý měsíc platíte jednu splátku a šetříte peníze.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články