Sportovcům chybí miliardy, které dávala Sazka. Sport je prý v koncích

11. 9. 2011 – 18:10 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sportovcům chybí miliardy, které dávala Sazka. Sport je prý v koncích
Sportovci lobbovali u poslanců za peníze, chybí jim dvě miliardy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zástupci sportovních svazů minulý týden vyrazili za poslanci, v parlamentním školském výboru lobbovali, aby stát do sportu dával více peněz. Podle jednoho z účastníků, šéfa Sdružení sportovních svazu Zdeňka Ertla, chybí českému sportu dvě miliardy korun ročně.

"Poslancům jsme prezentovali strategii podpory a financování českého sportu od roku 2012. Sport přišel o peníze ze Sazky a členům výboru jsme chtěli zdůraznit, že sportovci nyní nemají peníze a že sport je v koncích," přiblížil hlavní důvod schůzky na parlamentní půdě Ertl, který zároveň šéfuje občanskému sdružení Zelený ostrov provozujícímu víceúčelovou halu O2 aréna.

Podle něj je český sport v porovnání s okolními zeměmi výrazně podfinancovaný. "Chybí zhruba dvě miliardy korun ročně," poznamenal Ertl.

Na schůzce, které se za sportovce kromě Ertla účastnil také místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, prezident Českého tenisového svazu a člen výkonného výboru Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Ivo Kaderka a předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta, se dohodli, že v podvýboru pro sport se vytvoří pracovní skupina, která strategii financování českého sportu připraví.

"S poslanci jsme se shodli v tom, že nejjednodušší by bylo získat peníze pro sport změnou zákona o loteriích. Ty jsou v podstatě se sportem spojeny, spousta sázek se kolem sportu točí," tvrdí Ertl, podle kterého našli sportovci u poslanců podporu napříč politickým spektrem.

Sportovci hlavně na těch nejnižších úrovních a z takzvaných malých sportů de facto přišli o naprostou většinu peněz krachem Sazky, která sportovním svazům dříve posílala kolem miliardy korun ročně. Kvůli výstavbě předražené O2 arény však i tento zdroj postupně vyschl a nyní, kdy je Sazka prodávána insolvenčním správcem, sportovci o tento zdroj příjmů definitivně přišli.

"Je pravda, že se sportovci vlastní vinou připravili o Sazku. Ale to je vina pár jedinců, kteří vlastní zájmy zaměnili za zájmy celého sportu a sportovních svazů. Nelze vůči celému sportu uplatňovat kolektivní vinu, že pár jedinců selhalo," myslí si Ertl a dodává, že současná situace je velmi kritická.

V podobných setkáních s poslanci proto chtějí sportovci i nadále pokračovat. "Nemůžeme přihlížet tomu, že sport definitivně zkrachuje," varuje Ertl, podle kterého je to nyní velmi reálná obava.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články