Šrotovné na auta v Česku bude, sněmovna přehlasovala prezidenta

9. 9. 2009 – 16:17 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šrotovné na auta v Česku bude, sněmovna přehlasovala prezidenta
Foto: TPCA | zdroj: NašePeníze.cz

Šrotovné v okolních zemích pomohlo krátkodobě i českému trhu. I když automobilky v Česku šrotovné vítají, ekonomové jsou zásadně proti. Už v červenci prezident republiky Václav Klaus využil své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně (PČR) k novému hlasování zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability nazývaný protikrizovým balíčkem. Tentokrát však sněmovna protikrizový balíček včetně šrotovného sněmovna prosadila i přes to, že se poslanci ODS hlasování odmítli účastnit.


Už v červenci prezident k balíčku uvedl, že se jedná o zákon, který je diskriminační, nesystémový, s mnohými legislativními chybami a v konečném důsledku s velmi nejistým pozitivním účinkem.

- RWE zavádí šrotovné na plynové kotle a topidla až 7000 korun
- Prezident odmítl protikrizový balíček ČSSD včetně šrotovného
- Šrotovné v České republice: tuzemské firmy jsou proti

Podobný pohled na šrotovné s podporou státu mají i ekonomové. Ti se obávají, že bude mít šrotovné dopad schodek rozpočtu, který je již tak dost vysoký, přitom pozivní efekt přinese šrotovné pouze krátkodobě.

Třicet tisíc na nové auto

Šrotovné kolem 30.000 korun by měl vyplácet stát v případě vyřazení nejméně deset let starého vozu a nákupu nového auta v ceně do 500.000 korun. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka má vlastní zavedení v rukou vláda a je těžké odhadnout, k jakému vývoji na trhu povede.

\"Obecně lze po zavedení šrotovného očekávat určité zvýšení prodejů na domácím trhu a rovněž je pravděpodobné, že výrobci a dovozci osobních automobilů nabídnou speciální cenově výhodné modely určené pro tuto akci,\" uvedl Šípek.

Součástí zákona je i prodloužení podpory v nezaměstnanosti nebo snížení odvodů firem na sociální pojištění.

Zákon protlačili komunisté a ČSSD

Zákon, který obsahuje šrotovné a jiné zákony na řešení dopadů krize, podpořilo 101 poslanců. Přesně tolik bylo zapotřebí k přehlasování prezidentského veta.

Pro zákon hlasovali všichni sociální demokraté kromě nepřítomného Jaromíra Chalupy. Ruku zvedli i všichni komunisté, lidovci Carbol, Svoboda a Šojdrová a nezařazení poslanci Zubová a Snítilý.

\"Nezbývá než doufat, že nikdy nebude ustavena vláda, která by šrotovné opravdu zavedla,\" řekl k tomu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Na šrotovném proděláme všichni

Z analýzy pro hospodářskou komoru vyplynulo, že na šrotovném by tratila většina tuzemských firem. Zároveň 63 procent podniků do 250 zaměstnanců se vyslovilo proti zavedení opatření.

Pár desetikorun měsíčně dostanou i rodiny s dětmi

Součástí přijatého zákona je také zvýšení slevy na dítě u daně z příjmů fyzických osob. Vyšší slevu půjde uplatnit i zpětně při podání daňového přiznání za rok 2009.

Sociálně slabší rodiny získají také vyšší přídavek na dítě o zhruba 50 korun měsíčně

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články