Srovnání: Česká republika patří k nejlevnějším zemím EU

19. 6. 2016 – 19:10 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Srovnání: Česká republika patří k nejlevnějším zemím EU
Moderní ledničky jsou úsporné i výkoné. | zdroj: freeimages.com

Ceny potravin a nápojů se po Evropě výrazně liší, vyplývá z údajů Eurostatu za rok 2015. Česko patří mezi levnější země, mléko, sýry a vejce má dokonce druhé nejlevnější. Za nejméně peněz nakoupí Makedonci a Poláci, naopak nejdražší jsou severské státy.

Z celé Evropy nejlevněji nakoupíte potraviny a nealkoholické nápoje v Makedonii. Srovnatelný nákup tam vyjde jen na 58 % ceny evropského průměru. V Unii je nejlevnější Polsko, kde nakoupíte za 63 % průměru. Cena ale může být nižší na úkor kvality výrobku.

Naopak nejdražší jsou severské země. Pomyslně vede Norsko se 159 % průměru, následuje Dánsko, Island a Švédsko. Dražší potraviny a nealko mají také v Rakousku, Irsku, Finsku, Lucembursku nebo Velké Británii.

Česko má páté nejlevnější potraviny a nealkoholické nápoje v Evropské unii, v celé Evropě je na dvanáctém místě. Nižší ceny mají kromě Makedonie a Polska také v Rumunsku, Albánii, Srbsku, Bulharsku, Kosovu, Bosně a Hercegovině, Litvě a Černé Hoře.

V České republice zaplatíte za stejný nákupní košík stejně jako v Maďarsku, 79 % ceny evropského průměru. V tuzemsku najdete druhé nejlevnější sýry, mléko a vajíčka v Evropské unii, méně za ně dáte jen v Polsku. Naopak nejdražší jsou v Norsku.

Za maso dáte nejméně v Albánii, ryby jsou nejlevnější v Makedonii, pečivo a obilné produkty koupíte za nejnižší cenu v Rumunsku. Všechny tři kategorie (maso, ryby i pečivo) jsou nejdražší ve Švýcarsku. Česko přesahuje evropský průměr jen cenou ryb (103 %).

Statistici zkoumali také cenu alkoholických nápojů a tabákových výrobků, oboje pořídíte nejlevněji v Makedonii a nejdráž v Norsku, kde za alkohol dáte 250 % běžné ceny. Česko patří znovu k levnějším zemím, alkohol si koupíte za 79 % průměru a cigarety jen za 60 %.

Vyplývá to z dat za rok 2015, která zveřejnil statistický úřad Eurostat. Porovnával ceny 440 srovnatelných produktů (jídla, nápojů a cigaret) v 38 evropských státech. Srovnání však nepřihlíží k různé kupní síle obyvatel ani rozdílné kvalitě.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články