Srovnání platů v regionech. Průměrná mzda roste

5. 10. 2016 – 16:48 | Práce | red | Diskuze:

Srovnání platů v regionech. Průměrná mzda roste
zdroj: freeimages.com

Průměrná mzda v Česku stále roste, oproti předchozímu roku stoupla přibližně o 4 %. Podle Informačního systému o průměrném výdělku činila průměrná mzda v prvním pololetí 28 556, medián mzdy potom 23 409.

Za růstem mezd je podle analytiků především nedostatek pracovníků. Firmy jsou tak nucené lákat zaměstnance na rostoucí výdělky. Mzdy by přitom měly růst i v dalších měsících a za celý letošní rok by průměrná mzda měla podle ekonomů stoupnout o více než čtyři procenta.

Ještě rychleji než průměrná mzda se zvyšuje medián. Medián mzdy je hodnota, kdy přesně polovina lidí bere méně a polovina více peněz než vy. Znamená to, že růst mezd se týká také lidí s nižšími příjmy.

průměrná mzda v ČR

Nejnižší platy mají podle statistiky lidé v Karlovarském kraji, tady je také nejnižší medián. Naopak nejlépe se mají v hlavním městě, kde je průměrná mzda o téměř deset tisíc vyšší, než je celorepublikový průměr.

Průměrná mzda - medián

Informační systém o průměrném výdělku je systém pravidelného monitorování výdělkové úrovně zaměstnanců v Česku. Spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí a spolupracuje také s Českým statistickým úřadem.

Zdroje:
MED, ČSÚ

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články