Stále více lidí na světě nemůže najít delší dobu práci

13. 9. 2010 – 21:01 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stále více lidí na světě nemůže najít delší dobu práci
zdroj: NašePeníze.cz

Bohaté země světa by měly rozšířit fiskální stimuly a zaměřit se na podporu tvorby nových pracovních míst, uvedl v pondělí Mezinárodní měnový fond (MMF).

To by mělo vést k stabilizaci "katastrofální" situace na trzích práce, informovala agentura Reuters a španělský list El País.

Podle MMF čím dál tím více lidí na celém světě nemůže delší dobu najít práci. To může vést k oslabování sociální koheze, zvýšení rizika nepokojů, a dokonce i podkopání demokracie.

Státy by měly přistoupit k prodloužení fiskálních stimulů i za cenu dodatečného zvýšení zadlužení, pokud to pomůže snížit dlouhodobou nezaměstnanost. Právě ta z pohledu MMF zosobňuje silnější zatížení společnosti.

V současné době MMF podporuje prodloužení podpory v nezaměstnanosti, což povede k udržení poptávky a pracovní morálky. Zároveň to posílí motivaci firem, aby si ponechaly více zaměstnanců, ale snížily mzdy a pracovní dobu.

"Musíme přiznat, že krize neskončí, dokud se výrazně nesníží nezaměstnanost," uvedl předseda MMF Dominique Strauss-Kahn na pondělní konferenci v norském Oslu. Podle něj je ekonomický růst a pracovní místa patří mezi "nejnaléhavější problémy".

Strauss-Kahn ve svém projevu zmínil i situaci ve Španělsku či Spojených státech amerických. Zejména pak hovořil o vysoké nezaměstnanosti mladých lidí, která právě ve Španělsku zasáhla okolo 40 procent. "Pokud nebudou přijaty vhodné politiky, tak ekonomický a sociální dopad bude hrozný, protože mluvíme o ztracené generaci," řekl předseda MMF.

V podobném duchu se vyjádřil i eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začlenění László Andor, podle kterého rok 2010 představuje "annus horribilis", tedy hrozný rok pro zaměstnanost. "Pokud se nám nepodaří jednat, tak rok 2011 bude annus horriblis pro sociální kohezi," řekl komisař.

Strauss-Kahn na konferenci obhajoval zájem MMF o problematiku spojenou se situací na trhu práce, a zvláště pak s dlouhodobou nezaměstnaností. Předseda MMF řekl, že je "zavádějící karikatura", že se fond zajímá pouze o úsporná opatření.

-Simone Radacicova, Mediafax

Kam dál k tématu?

- Výpověď z pracovního poměru - na co máte právo?

- Na jedno místo čeká 14 nezaměstnaných - lidí bez práce ale ubylo

- O práci přijde 5-8pct státních zaměstnanců, ukáže se kdo je dobrý manažer

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články