Kde je Intel a procesory se dvěma jádry?
zdroj: tisková zpráva

Kde je Intel a procesory se dvěma jádry?

9. 9. 2004 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Intel Developer Forum je v plném proudu a to, na co se opravdu všichni těšili, na něm zdá se není.

Intel před časem oznámil, že na IDF ukáže svojí vlastní verzi procesorů se dvěma jádry, podobně, jako již před týdnem učinila AMD. Ale „skutek utek“. Žádné nové Xeony s dvěma jádry jsme zatím neviděli a stejně řešená Pentia 4 Prescott také ne. Jediné, co mělo nálepku Intel a dvě jádra, byly už více než před rokem ohlášená Itania Montecito s 24 MB velkou L3 cache, která jsou však určená jenom do high-endových serverů a nestojí zrovna pakatel. (Poznámka: serverové procesory s více jádry jsou na trhu už od roku 2001, kdy je uvedla IBM.)
Podle všeho to vypadá, že Intel pořádně zaspal s vývojem. Nebo hůř, že se dostal do slepé uličky. Možná, že při každém pokusu dát dohromady dvě jádra Pentia 4 Prescott museli vývojáři volat hasiče. Možná jenom čekají na lepší výrobní proces, aby se nové procesory daly vyrábět levně a aby se firmě příliš neprodražily. Kdo ví? Vyjádření hlavních představitelů firmy se ale nezměnila a jsou stále optimistická. V roce 2005 prý Intel uvede na trh první čipy s dvěma jádry pro servery, desktopy a notebooky. V roce 2006 už polovina všech čipů Intelu bude mít dvě jádra. Z celkového množství prodaných čipů jich má být 40-ti procentní podíl v desktopopech a dokonce 70-ti procentní v noteboocích. Nezbývá, než tomu věřit, nebo ne?

Update - V průběhu druhého dne na IDF ukázali představitelé Intelu ještě jeden procesor se dvěma jádry, který spolupracoval s běžnou čipovou sadou i915 a podle některých zdrojů byl postavený na architektuře NetBurst (Pentium 4). Z neznámého důvodu však neřekli přesně, o jaký procesor se jedná nebo jestli bude schopen zpracovávat také 64-bitové výpočty. Bill Siu, více prezident DPG (Desktop Platforms Group) pouze řekl, že "je to prototyp, nikoliv simulace". A dále, že "jde o aktuální demonstraci procesoru se dvěma jádry v základní desce Intel 915".

zdroj: ZD

cappy

Nejnovější články