Stát chce investovat do inovativních podnikatelských nápadů

20. 10. 2010 – 20:35 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát chce investovat do inovativních podnikatelských nápadů
Rezort průmyslu zatím hodlá do nového fondu vložit zhruba 1,2 miliardy korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo průmyslu připravuje fond pro začínající podnikatele, kteří se chtějí specializovat na inovativní produkty. Informuje o tom ve středečním vydání deník E15.

„Stát bude s využitím evropských prostředků přímo investovat do podnikatelských projektů,“ řekl deníku E15 ředitel sekce pro evropské fondy Petr Očko. Jde o nový způsob přidělování peněz z fondů EU formou takzvaného „seed fondu“ – místo přímé dotace stát tyto finance vloží jako kapitál do nové společnosti a svůj podíl v ní časem prodá. „Může ho pak prodat za vyšší částku, než se kterou do projektu vstupoval,“ uvedl Očko.

Rezort průmyslu zatím hodlá do nového fondu vložit zhruba 1,2 miliardy korun, což je částka, která byla Česku nedávno přidělena navíc pro podporu podnikání ještě v současném období 2007– 2013. Ve srovnání s celkově přiděleným balíkem peněz jde zatím jen o zlomek, ale nový fond se má do budoucna výrazně rozrůst. České instituce, podobně jako Evropská komise v Bruselu, totiž stále více sázejí na revolvingové financování, kdy se evropské peníze poskytnuté formou půjčky, záruky či kapitálového vstupu vracejí alespoň částečně nazpátek a otáčejí se dál.

Nový revolvingový fond založený na evropských penězích chystá ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIB) také Moravskoslezský kraj. „V minulých dnech jsme převedli 520 milionů korun z regionálního operačního programu na EIB,“ řekl manažer regionální rady Moravskoslezska Michal Sobek. V tomto případě bude kraj pod hlavičkou evropského projektu Jessica poskytovat úvěry na investice do revitalizace
měst. „Zatím neuvažujeme o přímých kapitálových vstupech, ale výhledově to možné je,“ upřesnil místní zástupce EIB při moravskoslezském fondu Daniel Foltýnek.

Moravskoslezský fond Jessica patří podle Foltýnka mezi desítku podobných fondů v EU, které jsou v nejpokročilejší fázi přípravy.

Evropské peníze, jež se otáčejí a opakovaně vracejí zpět, zatím poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka – ale jen formou záruk a půjček. O podobném využití evropských peněz se uvažuje také na ministerstvu životního prostředí, které chce vytvořit novou „zelenou banku“. Chystaný fond ministerstva průmyslu je prvním, u něhož se mluví o tom, že by se evropské peníze nejen vracely, ale i zhodnocovaly.

To, že by ministerstvo průmyslu mělo poskytovat rozvojový kapitál začínajícím firmám – tedy takzvaným start-upům, považují za důležité představitelé vysokých škol. Ti hledají způsoby, jak přenášet výsledky výzkumu a vývoje do komerční praxe. „Kdyby se to podařilo, bylo by to skvělé. Počáteční kapitál chybí start-upům ze všeho nejvíce, bez toho se nehneme z místa,“ řekl vedoucí katedry kybernetiky ČVUT Vladimír Mařík. Zároveň připomněl, že začínajícím firmám také chybějí kvalifikovaní manažeři.

Petr Očko předpokládá, že do podpořených firem budou dočasně vstupovat jako manažeři i odborníci státu, kteří poskytnou část nezbytného know-how. Do celého procesu by se měla zapojit zvláště agentura CzechInvest a Technologická agentura. Konkrétní návrh, jak by měl nový fond na podporu podnikatelů vypadat, hodlá ministerstvo průmyslu předložit do března.

-Simone Radacicova,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články