Stát je ke svým zaměstnancům štědrý, rozdával odměny

26. 12. 2011 – 10:03 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát je ke svým zaměstnancům štědrý, rozdával odměny
Ministerstvo práce rozdělilo svým pracovníkům celkem 6,77 milionu korun, Foto:wealth-prosperity.info | zdroj: NašePeníze.cz

Mimořádných finančních odměn se na ministerstvech letos dočkala většina státních úředníků. Nejštědřejšími zaměstnavateli jsou podle údajů poskytnutých agentuře Mediafax rezort obrany a vnitra, naopak žádných vánočních bonusů se nedočkali zaměstnanci Úřadu vlády a ministerstva průmyslu a obchodu.

Přestože ministerstvo obrany uvádí, že udělování odměn není plošné, průměrná výše odměny se pohybuje v rozmezí od pěti do osmi tisíc korun. Výše souvisí s vykonanou prací a konkrétním pracovním zařazením jedince. Oceněná byla práce jak vedoucích pracovníků a velitelů, tak zejména řadových vojáků i občanských zaměstnanců.

Podle Vladimíra Lutovského z tiskového oddělení ministerstva je však částka určená na vánoční prémie proti loňsku o 80 milionů nižší. "Odměny za splnění mimořádných a zvlášť významných pracovních úkolů ve druhém pololetí roku 2011 budou vyplaceny z prostředků, které ministerstvo obrany ušetřilo na mandatorních výdajích určených na platy," upřesnil Lutovský.

Ministerstvo vnitra letos vyplatilo v rámci listopadových výplat svým zaměstnancům mimořádné odměny v celkové výši devět milionů korun. Zástupkyně tiskového oddělení Denisa Čermáková Mediafaxu sdělila, že výše bonusu se odvíjí podle množství a kvality vykonané práce, přihlíží se i k plnění mimořádných a zvlášť významných a náročných úkolů.

Ke štědrým zaměstnavatelům patří i česká diplomacie. Ministerstvo zahraničí dalo nad rámec standardního platového výměru každému ze svých 1750 zaměstnanců odměnu v průměrné výši 25 tisíc korun, dohromady tedy asi 44 milionů. "Rozdělení mimořádných odměn alespoň částečně kompenzuje celkově nižší úroveň platů zaměstnanců ministerstva proti většině jiných státních institucí," odůvodnila své kroky diplomacie.

Ke stejnému způsobu vyplácení odměn přistoupil i rezort dopravy. "Odměny budou plošné, každý zaměstnanec dostane částku minimálně tisíc korun, ale konkrétní sumy budou odstupňované podle funkce," upřesnil ministr Pavel Dobeš (VV). Podle jeho slov ale s žádnými stotisícovými částkami u náměstků ani vrchních ředitelů nepočítá.

Ministerstvo zemědělství a financí budou celkovou sumu vyplacených odměn znát až v závěru roku. Rezort zemědělství přesto ujistil, že už nyní je jisté, že průměrná výše odměny nepřesáhne 5100 korun na osobu. Stejně tak jako ostatní rezorty využije prostředky ze svých úspor za pracovní neschopnost zaměstnanců.

O něco vyšších bonusů se dočkají úředníci z ministerstva pro místní rozvoj. Těm rezort nadělí v průměru necelých osm tisíc korun a o konkrétní výši rozhoduje odpovědný vedoucí pracovník. "Ne každý zaměstnanec ale odměnu dostane," uvedl ve své odpovědi rezort.

Ministerstvo životního prostředí sdělilo, že na odměny letos připadlo celkem 3,8 milionu korun a jednotliví zaměstnanci si mimořádné bonusy museli zasloužit. Pracovníky rezort odměňoval podle kvality odvedené práce , nikoli plošně.

Rezort zdravotnictví výši vyplácených odměn spojil s dosaženými cíli jednotlivých zaměstnanců a prací na reformních zákonech, které od nového roku vejdou v účinnost. "Současně bonusy slouží jako dobrá motivace pro stejné pracovní nasazení v roce příštím," vysvětlil tiskový odbor. Čtyřem stovkám úředníků rezort rozdělil pět milionů korun, oproti loňskému roku se jedná o pokles v řádu statisíců korun.

Ministerstvo práce rozdělilo svým pracovníkům celkem 6,77 milionu korun. "Odměny jsou spojené s přípravou a realizací reformy a s ní souvisejících činností. Ušetřili jsme na ně v průběhu roku a při úsporách za nemocnost," řekla mluvčí rezortu Viktorie Plívová.

Rovněž odcházející ministr kultury Jiří Besser ještě před svým oficiálním koncem ve funkci schválil mimořádné odměny. Vysoce postavení úředníci rezortu dostali dohromady 454 tisíc korun, členové nejvyššího vedení si tedy přilepšili zhruba o jeden měsíční plat a šéfové odborů a oddělení o polovinu platu. Dva miliony si v prosinci rozdělili řadoví zaměstnanci. Ministerstvo školství dá svým pracovníkům celkem tři miliony korun.

Naopak se standardní měsíční mzdou a ani korunou navíc se museli smířit zaměstanci Úřadu vlády a ministerstva průmyslu a obchodu.

-Petra Hrubá | MED

Nejlépe placené obory dle prace.naspeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články