Stát chce ještě více zvýhodnit ty, kteří si sami spoří na důchod

1. 4. 2019 – 0:05 | Penze | red | Diskuze:

Stát chce ještě více zvýhodnit ty, kteří si sami spoří na důchod
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Stát chce motivovat domácnosti, aby více spořily pomocí investic. Ministerstvo financí proto připravuje stejné daňové zvýhodnění investic jako u životního pojištění či penzijních fondů. Vyplývá to z Koncepce rozvoje kapitálové trhu, kterou schválila vláda.

Vláda schválila na začátku března „Koncepci rozvoje kapitálového trhu v České republice 2019 až 2023“. Cílem základní strategie rozvoje kapitálového trhu je podpora udržitelného hospodářského růstu a zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky prostřednictvím dobře fungujícího kapitálového trhu.

Proč Koncepce kapitálového trhu?

„Vláda má za to, že kapitálový trh v ČR aktuálně neplní dostatečně svou hlavní funkci. Tedy především to, aby efektivně přerozděloval volné finanční zdroje od střadatelů a investorů (domácností) k podnikatelům, kteří potřebují financovat svůj rozvoj,“ uvádí předkládací zpráva ke Koncepci rozvoje kapitálového trhu.

Překážkami rozvoje kapitálového trhu v Česku jsou podle koncepce především „konzervativní rozložení aktiv domácností, malé úspory na stáří, nízké povědomí podnikatelů o možnostech financování podnikání a výzkumu prostřednictvím kapitálového trhu a malá nabídka domácích investičních nástrojů dostupných drobným investorům ve srovnání se západní Evropou“.

Opatření v rámci koncepce mají proto zvýšit tržní kapitalizaci a objem obchodů na pražské burze, nabídnout podnikům alternativu k bankovnímu financování a domácnostem další možnost zhodnocování úspor, střádání na penzi a diverzifikaci rizik.

„Naši občané jsou tradičně ve spoření velmi opatrní a sázejí zejména na finanční produkty, které jim nedávají moc možností efektivně zhodnocovat jejich úspory. Bohatství našich domácností tak zaostává za našimi západními sousedy, i když je míra jejich úspor v rámci EU jednou z nejvyšších. Zatraktivnění kapitálového trhu by mělo domácnosti přirozenou cestou motivovat ke změně složení jejich úspor,“ vysvětluje náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková.

Účet dlouhodobých investic jako produkt zabezpečení na stáří

Opatření na podporu domácností v rámci Koncepce počítá mimo jiné se zavedením tzv. účtu dlouhodobých investic. Podle výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh (AKAT) Jany Brodani může představovat novou zajímavou složku penzijních produktů domácností.

Vláda zatím konkrétní podobu účtu dlouhodobých investic připravuje, mělo by se ale pravděpodobně jednat o evidenci finančních produktů, které budou sloužit jako spoření na stáří. Podle Koncepce by hlavními parametry účtu mělo být „pravidlo 60 plus 60“. To znamená, že produkt nelze zrušit ani z něj vybírat před dosažením věku 60 let a zároveň musí být produkt sjednán minimálně po dobu 60 měsíců.

Účet by měl také srovnat daňová pravidla produktů zajištění na staří a přinést vyšší výnosy úspor domácností. Investiční účet zřízený za účelem vytváření úspor na stáří by se danil pouze v případě předčasného výběru. Konstrukce tohoto účtu není podle Koncepce vázána na konkrétní finanční produkt, může se tak jednat například o spořící vklady, investice do investičních fondů, investice do penzijních fondů či o životní pojištění s investiční složkou.

„Přistoupí-li stát k daňovému nebo jinému zvýhodnění dlouhodobých investic běžných klientů, bez pochyby jejich zájem o investici jako vytváření dlouhodobé finanční řešení zvýší. Podobného pozitivního efektu jsme již léta svědky u penzijního připojištění či životního pojištění,“ vysvětluje tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

-Jana Zámečníková | Více na Investujeme.cz
Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články