Stát letos propouštěl úředníky. Kde ubral nejvíc?

29. 12. 2011 – 14:03 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát letos propouštěl úředníky. Kde ubral nejvíc?
Některá ministerstva propouštěla po stovnkách, jiná zůstala beze změn, Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda se na začátku své vlády zavázala k úsporám ve vlastních úřednických řadách. Některá ministerstva v roce 2011 propouštěla výrazně, jiná minimálně nebo vůbec

Zatímco rezorty obrany a zdravotnictví v letošním roce výrazně zredukovaly počty svých zaměstnanců, ministerstva dopravy, zemědělství nebo místního rozvoje propouštěla jen minimálně nebo vůbec. Zástupci jednotlivých rezortů to uvedli v odpovědích pro agenturu Mediafax.

TIP: Spočítejte si nově čistou mzdu: Mzdová kalkulačka pro rok 2012

"Za rok 2011 došlo v rezortu obrany k úbytku 884 vojáků z povolání a civilních zaměstnanců," zmínil mluvčí rezortu Jan Pejšek. Většině z nich podle něj uplynuly služební závazky a odešli do důchodu. "Určitou roli sehrála i nabídka trhu práce v místě bydliště vojáků a zaměstnanců rezortu obrany," dodal.

"Počet zaměstnanců se v souvislosti s úsporným opatřením vlády v uplynulém roce snížil, a to o zhruba 10 procent," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Rezort zahraničních věcí prošel výraznou reorganizací už na konci roku 2010. "V jejím rámci bylo zrušeno 333 pracovních míst. Počet zaměstnanců se z 2084 snížil na 1751," vypočetla Pavla Škachová z tiskového odboru ministerstva.

Přes 400 míst ubylo na ministerstvu vnitra. Zatímco k 1. lednu 2011 tu byl počet plánovaných pozic včetně těch hrazených z EU bezmála 2600, k 1. lednu 2012 jich bude jen 2162. "Počet plánovaných míst se snížil zejména v důsledku rušení systemizovaných pracovních míst vzhledem k úsporným opatřením ve státním rozpočtu," prohlásila Denisa Čermáková z odboru tisku a public relations rezortu vnitra.

Nejpodrobněji se ke změnám v počtu svých lidí vyjádřilo ministerstvo spravedlnosti. "Samotný úřad ministerstva zaměstnával k 1. lednu letošního roku 303 osob, k 1. lednu nového roku by mohl zaměstnávat celkem 297 zaměstnanců," zmínila mluvčí rezortu Tereza Palečková s tím, že pryč šlo devět lidí a tři jiní mají nastoupit.

Rezort Jiřího Pospíšila (ODS) připojil údaje k jeho jednotlivým organizačním složkám, které porovnávají stav mezi 1. lednem a 1. listopadem letošního roku. Podle nich ubylo 116 lidí na soudech, 59 zaměstnanců státních zastupitelství, 19 lidí v probační a mediační službě a jeden člověk z rejstříku trestů. Naopak o 76 pracovníků posílila vězeňská služba.

Propouštění se nevyhnulo ministerstvu zemědělství. Zatímco k 1. lednu letošního roku tu bylo 650 pracovních míst, k 31. prosinci jejich počet klesl na 607 pozic. Prakticky beze změn naopak zůstal počet zaměstnanců ministerstva dopravy a místního rozvoje (MMR). "Během roku 2012 provede MMR personální audit, do té doby výrazné změny neplánujeme," zmínil Jan Dvořák z odboru komunikace.

Ministerstvo financí snižovalo platy o deset procent a zrušilo 136 míst v závěru loňského roku. "Na desetiprocentním poklesu mezd (2011/2010) a zmrazení objemu prostředků (2012/2011) se nic nezměnilo," uvedla Veronika Lukášová z oddělení komunikace rezortu financí.

V poradním sboru vicepremiérky Karolíny Peake (VV) přibyl zástupce Inspekce Policie ČR a představitel Kanceláře prezidenta republiky. V jejím protikorupčním výboru se jinak nic nezměnilo a personální úpravy vicepremiérka neplánuje ani v budoucnu.

-Jan Kálal | med

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články