Stát musí přidat na důchody 12 miliard korun

10. 9. 2012 – 14:15 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát musí přidat na důchody 12 miliard korun
Celkem na sociálních dávkách vyplatí necelých 503 miliard korun, což je o 3,7 procenta více než v roce 2012. | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda bude ve středu projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok, počítá se zvýšením peněz na důchody o 3,1 procenta oproti letošnímu roku, zaplatí tak celkem 394,1 miliardy korun. Stát tak vyplatí o 11,8 miliardy korun více, i přes sníženou valorizaci, kterou minulý týden schválili poslanci.

Dolní komora parlamentu v minulém týdnu odhlasovala i přes senátní zamítnutí zákona snížení rychlosti valorizace důchodů na třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd. Zákon ještě čeká na podpis prezidenta Václava Klause, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve svém návrhu státního rozpočtu již počítá se schválením změny.

Díky snížení rychlosti valorizace na tři roky jenom v roce 2013 ušetří stát 9,5 miliardy korun. Na valorizaci tak dá o 5,1 miliardy korun více než v letošním roce. Proti snižování rychlosti valorizace v květnu demonstrovalo na náměstí Jana Palacha a po pochodu před Úřad vlády několik tisíc seniorů. Šlo tak o první protest důchodců v České republice.

TIP: Nespoléhejte s penzí na stát! Chcete si poslechnout co pro vás umí udělat odborník? Pošlete nám do redakce váš kontakt a bydliště.

Celkem na sociálních dávkách vyplatí necelých 503 miliard korun, což je o 3,7 procenta více než v roce 2012. Nejrychlejší relativní růst čeká dávky pomoci ve hmotné nouzi, které by se měly zvednout o 72,2 procenta na 12,4 miliardy korun. Dávky pro zdravotně postižené se vyšplhají na 2,33 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 64,5 procenta. Na podporu v nezaměstnanosti by mělo podle návrhu jít o 22,8 procenta více peněz než letos, měly by se vyšplhat na 11,3 miliardy korun. Ministerstvo počítá s tím, že průměrná registrovaná nezaměstnanost vzroste v příštím roce na 8,6 procenta, zvedají se také výpočtové základny těchto dávek. "Vzhledem k legislativním přesunům mezi těmito dávkovými soubory, které spravuje a vyplácí Úřad práce, lze posuzovat dynamiku jejich meziročního růstu pouze vcelku," upozorňují úředníci ministerstva financí s tím, že stát na nich vyplatí dohromady 46,3 miliardy, což je pouze o 1,8 procenta více oproti výdajům v letošním roce.

Návrh státního rozpočtu počítá s celkovým schodkem 100 miliard korun, výše výdajů se podle předloženého plánu sníží meziročně o pět miliard korun.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články