Stát připravuje centrální registr penzí, k čemu bude sloužit?

1. 8. 2012 – 12:28 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát připravuje centrální registr penzí, k čemu bude sloužit?
I když penzijní fondy budou moci lákat klienty už letos, smlouvy o spoření bude možné uzavírat až od 1. ledna příštího roku. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Není to ani měsíc, co s výraznými komplikacemi odstartoval centrální registr vozidel, a stát už narychlo chystá další novou celorepublikovou databázi. Středeční vydání Mladé fronty Dnes (MfD) informuje o nově vznikajícím registru penzijního spoření, za 58 milionů korun ho má vytvořit firma IBM.

Nová databáze má spravovat až miliony smluv mezi lidmi a penzijními společnostmi, její ostrý start je naplánovaný na 1. ledna 2013, tedy už za pět měsíců. V říjnu a listopadu letošního roku by měla novinka fungovat v testovacím režimu.

I když penzijní fondy budou moci lákat klienty už letos, smlouvy o spoření bude možné uzavírat až od 1. ledna příštího roku. Lidé, kteří to udělají hned v lednu, začnou spořit nejdřív od března. Mezitím jejich smlouvu zpracuje právě nový registr. Ten třeba prověří, zda je žadateli mezi 18 a 35 roky. V prvním půlroce se budou smět přihlásit i starší 35 let. A později už jen ti, kterým v tom v lednu zabrání nezaměstnanost nebo rodičovská dovolená, píše deník.

"Pět měsíců na přípravu je akorát," ujišťoval MfD náměstek ministra financí Radek Urban. "Stoprocentní fungování nemůže zaručit nikdo, ale když to bude v lednu fungovat na 95 procent, veřejnosti se to určitě nedotkne," zmínil šéf daňové správy Jan Knížek.

Vznikající registr bude klíčovým IT systémem pro start důchodové reformy, která má lidem umožnit vyvádět si část sociálních odvodů z výplaty do soukromých fondů. Systém bude například prověřovat, jestli je žadateli mezi 18 a 35 lety. Jen takoví lidé budou moci po půlročním záběhu změn do systému nově vstoupit.

Společnost IBM zakázku dostala bez výběrového řízení proto, že jedině ona může na základě výhradní smlouvy upravovat daňový informační systém.

Jan Kálal | MED

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články