Stát propustí tři tisíce lidí, kde se nemusíte bát o svá místa?

13. 3. 2011 – 8:16 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát propustí tři tisíce lidí, kde se nemusíte bát o svá místa?
Ne všechny státní podniky budou propouštět, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stát chystá masivní propouštění ve firmách, kde má většinu, výpověď dostane celkem 2 977 lidí. Informovala o tom v sobotu Česká televize (ČT).

Nejvíce bude propouštět Česká pošta. Propouštět bude i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), České dráhy (ČD), České aerolinie (ČSA) či Letiště Praha. Naopak zaměstnanci Lesů ČR nebo elektrárenského gigantu ČEZ mohou být v klidu.

Z České pošty odejdou podle ČT převážně úředníci. Pošta čeká už jen na jmenování nového ředitele, který má výpovědi podepsat. Výběrové řízení ale ministerstvo vnitra dočasně pozastavilo. V roce 2009 podnik opustilo 600 úředníků z centrály, v roce 2010 440 lidí z administrativy i provozu. V poslední vlně má odejít 1 730 lidí. Firma má celkem zhruba 34.400 zaměstnanců a 3 350 poboček.

 

TIP:  Platy v některých oborech začaly po letech opět růst. Firmy nabírají lidi

 

Ze SŽDC odejde 500 lidí. Na výplatách se tak ušetří téměř 400 milionů korun. Bezpečnost dopravy by tím ale utrpět neměla. "Snižování počtu zaměstnanců se v drtivé většině týká úředníků a nebude to mít vliv na provozovanou dopravní cestu," uvedl mluvčí Pavel Halla. SŽDC zaměstnává zhruba 9500 osob.

Národní dopravci pak dohromady propustí přes 600 lidí – České dráhy 300 pracovníků a ČSA 317, mezi nimi i 40 pilotů. Propouštět bude také Letiště Praha. Většinou ale půjde jen o sezónní pracovníky v handlingu, check-inu či o lidi, kteří se starají o údržbu ranveje. Celkem jde o 110 lidí.

Nejméně zaměstnanců propustí Budějovický Budvar. Nebude mít práci pro 20 lidí. Lesy ČR a ČEZ žádné výpovědi rozdávat nebudou, opustí je jen ti, kteří odcházejí do důchodu.

-David Vandrovec | MED

Kam dál?

- Zaměstnanecké benefity a výhody - Co vás motivuje k lepším výsledkům v práci

- Nezaměstnanost v únoru klesla, je také víc práce

- Podporu v nezaměstnanosti letos dostanete, až vám dojde odstupné

- Přivýdělek při pobírání podpory v nezaměstnanosti? Od ledna zapomeňte

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články