Stát se zaručí za půjčky malých podnikatelů

17. 6. 2012 – 20:34 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát se zaručí za půjčky malých podnikatelů
Oproti loňskému programu Záruka je novinka rozšířená na podnikatele s firmami do 50 zaměstnanců, dříve to mohli být jen začínající drobní podnikatelé. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Malí podnikatelé s firmami do 50 zaměstnanců budou moci od pátku využívat nový program Záruka, který představil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Stát se v něm zaručí až za 70 procent jistiny úvěru do pěti milionů korun, a to nejvýše na šest let.

Záruky mohou být poskytnuty k investičním úvěrům a úvěrům na pořízení zásob pro projekty v oblasti průmyslové výroby, stavební výroby, maloobchodu a velkoobchodu.

"Tento program slouží k poskytování záruk za bankovní úvěry," uvedl ministr Kuba a doplnil: "Pomáháme malým českým firmám sáhnout si na peníze bez toho, aby musely ručit celým firemním kapitálem."

"Všechny podklady včetně formulářů budou počínaje zítřkem na našich webových stránkách," uvedl generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Ladislav Macka. "Žádosti budeme vyřizovat do pěti dnů od přijetí všech podkladů. Po pěti dnech tak bude podnikatel vědět, jestli záruku získal, a může o tom jít informovat banku," doplnil.

Program umožní poskytnout záruky ve výši 1,4 miliardy korun k úvěrům dosahujícím celkové částky dvě miliardy korun.

Oproti loňskému programu Záruka je novinka rozšířená na podnikatele s firmami do 50 zaměstnanců, dříve to mohli být jen začínající drobní podnikatelé. Zvýšila se také maximální výše zaručovaného úvěru na pět milionů korun z původních tří milionů. A snížila se také cena záruky – z 3,1 procenta na 1,5 procenta.

Na podporu malých a středních podnikatelů je zaměřený také program Inostart, který je součástí Programu švýcarsko-české spolupráce a pilotně startuje v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

"V jeho rámci bude Česká spořitelna, která byla vybrána v otevřeném výběrovém řízení, poskytovat začínajícím podnikatelům, do tří let existence firmy, s inovativním podnikatelským záměrem úvěry v rozmezí 500 tisíc až 15 milionů korun," připojil Kuba.

Kurzy

Kurzovní lístek: 8.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,940 25,060
USD 23,240 23,420
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články