Stát získá ze zisku ČEZu téměř 19 miliard korun

1. 6. 2011 – 13:34 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stát získá ze zisku ČEZu téměř 19 miliard korun
ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí 66 procent akcií, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Středeční valná hromada akcionářů společnosti ČEZ schválila dividendu z loňského zisku v hrubé výši 50 korun na akcii, stát tak získá téměř 19 miliard korun. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Celková výše dividendy vypočtená z celkového počtu vydaných akcií tak činí 26,899 miliardy korun. Z toho na stát, jakožto největšího vlastníka společnosti, připadne 18,8 miliardy korun.

TIP:

- Nečas: Elektřina v Česku zdraží o 30 procent

- Které firmy státu odvádějí na daních nejvíce? Vede ČEZ a Česká spořitelna

Návrh na dividendu je tak v souladu s platnou dividendovou politikou, kdy výplatní poměr dividend (pay-out ratio) je 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů. Částka navrhovaná k výplatě za rok 2010 představuje přibližně 57 procent z konsolidovaného zisku po zdanění.

Dividenda připadající na vlastní akcie držené společností k rozhodnému dni pro uplatnění práva na dividendu nebude vyplacena. Částka odpovídající dividendě připadající na vlastní akcie v držení společnosti k rozhodnému dni pro uplatnění práva na dividendu bude převedena na účet nerozděleného zisku minulých let. Dividenda bude splatná dne 1. srpna 2011.

Valná hromada potvrdila záměr představenstva společnosti, které jako rozhodný den pro uplatnění práva na dividendu určilo 7. červen 2011. Titul se tím pádem, s ohledem na třídenní lhůtu pro vypořádání obchodů, bude na pražské burze obchodovat s nárokem na dividendu naposledy ve čtvrtek 2. června.

Zisk energetické společnosti ČEZ v loňském roce klesl o devět procent na 47,2 miliardy korun. Pokles pokračoval také v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy ČEZ vydělal čistého 17,23 miliardy korun, což je meziročně o 1,7 procenta méně. Tržby energetického kolosu se v prvních třech měsících letošního roku naopak meziročně zvýšily o 5,1 procenta na 56,8 miliardy korun. Provozní výsledek hospodaření (EBIT) ve stejném období zaznamenal vyšší propad, a to o 5,2 procenta na 20,6 miliardy korun.

ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí 66 procent akcií. Společnost zaměstnává kolem 20 tisíc lidí, dalších zhruba 13 tisíc zaměstnanců má v zahraničí. Předloňský čistý zisk firmy 51,9 miliardy korun je nejvyšším ziskem jakékoli tuzemské firmy v historii.

-Tomáš Cížek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články