Státní pokladna zeje prázdnotou, nedaří se výběr daní

3. 7. 2011 – 21:42 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Státní pokladna zeje prázdnotou, nedaří se výběr daní
Pokud nebude dodržený letošní schodek, může padnout vláda,, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nedodržení plánovaného schodku státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun může ohrozit stabilitu vládní koalice. V nedělním diskusním pořadu České televize to připustil ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Kabinet Petra Nečase (ODS) možná bude škrtat také v letošním roce. Vondra však tvrdí, že koalice má v záloze krizový scénář, nechtěl však přiznat, zda škrty v letošním roce Češi pocítí.

TIP: Státu se nedaří vybírat dost peněz na důchody, od začátku roku chybí 18 miliard

"Závazné jsou výdajové rámce. Ministr financí Miroslav Kalousek čeká, jak půjde ten výběr daní za měsíc červenec. Každá vláda musí mít připravený krizový scénář. Výběry daní jsou o 15 miliard nižší. Počkejme si, vláda zatím o těch výdajových rámcích nejednala, budeme jednat až ve druhé polovině července," sdělil Vondra.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ovšem tvrdí, že státní rozpočet je v krizi a výběr daní nefunguje. Škrty podle něj jen přinášejí problémy a nic neřeší. Nevyloučil ani, že ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vlády.

"My bychom dali přednost, aby vláda požádala o důvěru," řekl Zaorálek. Změny v kabinetu považuje spíše za pouhé kosmetické úpravy. Přítomnost Vondry ve vládě podle něj ukazuje na to, že se nic neděje: "Ministr Vondra v této vládě nemá, co dělat." Důvodem jsou kauzy jako ProMoPro nebo kauza ohledně solárních elektráren.

Příjmy státní pokladny jsou letos nižší, než ministři předpokládali. Odboráři kvůli připravovaným škrtům hrozí generální stávkou. Vondra přislíbil, že vláda s odbory bude kvůli klíčovým zákonům ještě jednat.

- NašePeníze.cz | MED

Může vás také zajímat:

Kalouskovy škrty potrvají další tři roky

 Kalouskovy škrty potrvají další tři roky

 

- ČNB: Finanční systém v ČR je stabilní

- Pokud Kalousek neprosadí rozpočet s růstem dluhu 105 miliard, odejde

- Analytik Michl: Českou ekonomiku čeká v nejbližších letech vyšší inflace

- Dluhy se platit nemusí? Aneb jak splatit státní dluh?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články