Státní půjčka na bydlení. Kdo má nárok a jaké jsou podmínky?

6. 2. 2017 – 6:00 | Bydlení | red | Diskuze:

Státní půjčka na bydlení. Kdo má nárok a jaké jsou podmínky?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Nejen banky, ale i stát nabízí mladým lidem půjčky na bydlení. A to až do výše 600 tisíc korun! Nabídka platí už téměř rok, zájem je o ni zatím minimální. Ze stomilionového rozpočtu si mladé rodiny půjčily na bydlení sotva čtvrtinu.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová tak znovu vyzývá mladé, aby se peněz od státu nebáli. Po téměř roce fungování programu lidé vyčerpali sotva jednu čtvrtinu z nabízených 100 milionů korun. Podle kritiků těchto půjček není problém strach nebo nevědomost, ale obtížnost půjčku vůbec získat.

Co je tedy pro získání státní půjčky splnit?

1) Žadatel nesmí být v době podání žádosti starší 36 let, musí mít v péči dítě mladší 6 let. Samozřejmě musí být trestně bezúhonný.

2) Půjčku lze čerpat pouze jednou. Žádat o půjčku tak nesmí člověk, který už ji jednou dostal. Stejně tak ji nedostane ani člověk, který žije v domácnosti s příjemcem této půjčky z dřívějška.

3) Žadatel nesmí být majitelem nebo spolumajitelem nemovitosti k bydlení ani není nájemníkem družstevního bydlení.

4) Půjčku lze žádat na financování koupě bytu nebo převodu družstevního podílu v bytovém družstvu. Na koupi rodinného domu nebo výstavbu či dostavbu domu. V případě přístavby domu ale žadatel nesmí být jeho majitelem.

5) Pořizovaná nemovitost musí sloužit k trvalému bydlení příjemce úvěru a jeho dítěte.

6) Pořizovaná nemovitost nesmí být v záplavovém území.

7) Žadatel musí doložit, že má 10 % z ceny nemovitosti z vlastních zdrojů. Úvěr lze použít pouze do výše 50 % kupní ceny nebo nákladů na stavbu.

8) K formuláři s žádostí je třeba dodat informace k účelu úvěru a potřebné podklady k nemovitosti - kupní smlouvu, projektovou dokumentaci. Dále žadatel musí předložit své příjmy.

9) Pokud žadatel splní všechny výše uvedené podmínky, smlouva musí být podepsána do 2 měsíců a do jednoho roku od podpisu musí být zahájeno čerpání úvěru.

Po splnění těchto kritérií lze čerpat půjčku ve výši 50 až 600 tisíc korun. Úroková sazba je fixní na pět let ve výši základní referenční sazby EU zvýšené o 1 procentní bod. Aktuálně je to tedy 1,45 % p. a.

Úvěr se splácí nejdéle 15 let. V případě mimořádných událostí jako je narození nebo osvojení dítěte, dlouhodobá nemoc nebo nezaměstnanost můžete domluvit přerušení splátek na 2 roky. Celková doba splácení nesmí překročit 21 let. Úvěr je možné kdykoliv předčasně bez sankcí splatit.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články