Státní ruská firma chce dostavět Temelín, 70 procent zakázek slibuje Čechům

24. 10. 2011 – 21:09 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Státní ruská firma chce dostavět Temelín, 70 procent zakázek slibuje Čechům
Za dva roky končí životnost jaderné elektrárny Dukovany a ČEZ bude muset požádat o její prodloužení o dalších deset let, Foto:ČEZ | zdroj: NašePeníze.cz

Jeden z vážných uchazečů o tendr na dostavbu Temelína, ruská státní korporace pro jadernou energetiku Rosatom, chce v případě vítězství přenechat až 70 procent zakázek českým firmám. V pondělí to při návštěvě Prahy sdělil generální ředitel Rosatomu Sergej Vladilenovič Kirijenko.

"Pokud budou pro dostavbu Temelína využity bloky VVER (nejrozšířenější typ jaderného reaktoru, tato sovětská zařízení, byť upravená, fungují i v současném Temelínu - pozn. red.), tak 70 procent objemu prací budou plnit české firmy. Tohle číslo mohu garantovat," prohlásil Kirijenko a dodal, že je to jedna z hlavních výhod ruské firmy oproti konkurenci, která se o obří jadernou zakázku také zajímá. "Ani jeden z našich konkurentů nenabídne ani 30 procent českým firmám. Ne proto, že by byli lakomí a my tak hodní, ale proto, že to nejde technicky. České firmy nejsou na jejich technologii připraveny," je přesvědčen šéf ruské společnosti.

Podle něj dostavba Temelína zaměstná až 35 tisíc lidí, z toho by až 25 tisíc mohlo pracovat pro české firmy. "Navíc by tyto firmy a jejich lidé mohli získat práci na dalších našich projektech (firma má v současnosti 29 platných kontraktů na výstavbu jaderných zařízení po celém světě - pozn. red.). Myslím si, že tohle je dobrý politický argument," narážel Kirijenko na to, že dohady o dostavbě české jaderné elektrárny provází velké politické tlaky.

To si moc dobře uvědomuje i vedení ruské firmy. "Pokud by se řešení, kdo bude dostavovat Temelín, přijímalo pouze na politické úrovni, tak nemáme šanci a prohrajeme. Je nám jasné, že nyní Česká republika Ameriku vnímá jako významnějšího partnera," podotkl šéf Rosatomu.

Přesto se však Rusové nechtějí předčasně vzdát. "Dobře víme, že naše technická nabídka nebude o nic horší, než nabídky ostatních zájemců. Pokud jde o bezpečnost, tak naše nabídka bude dokonce mnohem lepší. Proč? Konkurence totiž nabízí reaktory, které nikde jinde nestojí. Naše ano a ČEZ (investorem dostavby bude tato polostátní energetická společnost - pozn. red.) tak může sledovat, jak fungují. Reference jsou u těchto typů staveb to nejdůležitější," tvrdí Kirijenko. Připomněl, že nabízený typ reaktoru funguje už tři roky v Číně a staví se na dalších místech například v Rusku.

Kirilenko, který přijel na začátku týdne do Prahy na Fórum dodavatelů zařízení a služeb pro jaderný průmysl Atomex-Evropa, nezahálí ani co se temelínského tendru a lobbování za svou firmu týče. Už v pondělí se sešel s vedením ČEZu v čele s předsedou představenstva a generálním ředitelem Danielem Benešem a poté také s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem (ODS). V úterý se pak má sejít také s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Tématem schůzek byla samozřejmě dostavba Temelína a také prezentace nabídek, které Rosatom Česku slibuje.

Novinářům Kirijenko prozradil, čím chtějí českou stranu získat. "Ptal jsem se pana Beneše, zda otázka financování bude součástí tendru. Říkal, že ne," naznačil jeden z trumfů šéf Rosatomu, podle kterého by mohla dostavbu české jaderné elektrárny zaplatit ruská firma.

Zatím sice ČEZ počítá, že náklady, které odborníci na energetiku odhadují až na půl bilionu korun, zaplatí ze svého. Snadno se ale může stát, že na to energetický gigant nakonec nebude mít peníze o přes to, že výrazně omezil své zahraniční akvizice. Za dva roky totiž končí životnost jaderné elektrárny Dukovany a ČEZ bude muset požádat o její prodloužení o dalších deset let. Z bezpečnostních důvodů tomu nic nebrání, ale politicky to po havárii japonské elektrárny ve Fukušimě a rozhodnutí Německa skončit s jadernou energií bude velmi těžké prosadit. Pro ČEZ je přitom Dukovanská elektrárna klíčová, vyrábí až pětinu celkové elektřiny vyprodukované českou firmou.

"Může nastat situace, že ČEZ bude potřebovat peníze. Protože se nás na to nikdo neptal (zda by dostavbu Temelína zároveň také nefinancovali jako podobný projekt v Bulharsku - pozn. red.), tak jsme takovou nabídku neučinili. Kdyby ale skutečně takový požadavek přišel, tak jsme připraveni o tom jednat a splnit ho. Řekl jsem to panu Benešovi a zítra to řeknu i panu premiérovi," poznamenal Kirijenko, který si myslí, že současné zpoždění v tendru způsobil mimo jiné právě nedostatek peněz.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články