Státní ústav pro kontrolu léčiv ušetřil pojišťovnám 9 miliard korun

26. 9. 2012 – 15:19 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Státní ústav pro kontrolu léčiv ušetřil pojišťovnám 9 miliard korun
Revizi cen a úhrad léků přinesla do českého systému novela zákona o léčivech v roce 2008. Podle této úpravy by se revize měla konat jednou za dva roky a tím zajistit, aby se snížily náklady na úhradu léčiv. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

tátní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v loňském roce definitivně ukončil revizi cen a úhrad léků, kterou zpracovával od roku 2008. SÚKL na to upozorňuje ve své výroční zprávě zveřejněné ve středu s tím, že zdravotnímu pojištění uspořil částku ve výši 8,78 miliardy korun.

U revize cen se kontrola týkala celkem 3937 kódů, které ústav přiděluje, a muselo se konat 1642 správních řízení. Převážnou část agendy ústavu v loňském roce v této oblasti tvořila odvolání proti původním rozhodnutím o revizi. K 31. prosinci nebylo pravomocně ukončeno jediné správní řízení na jeden léčivý přípravek.

V oblasti úhrad ze zdravotního pojištění musel SÚKL projít 9729 kódů v 928 správních řízeních. Ke konci roku čekal na rozhodnutí pouze jeden léčivý přípravek, který měl být původně vzhledem k nulovým dodávkám vyřazen z úhrady.

"V dalších 185 řízeních jsme maximální cenu i úhradu za lék zrušili, protože přípravek se již dlouho nepoužíval a tedy se s ním neobchodovalo," doplnila mluvčí ústavu Lucie Šustková.

Revizi cen a úhrad léků přinesla do českého systému novela zákona o léčivech v roce 2008. Podle této úpravy by se revize měla konat jednou za dva roky a tím zajistit, aby se snížily náklady na úhradu léčiv. Kritici systému ale upozorňují na to, že stávající způsob revize je krkolomný a zdlouhavý.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články