Stavba domu bude mít přísnější pravidla

28. 2. 2012 – 17:20 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavba domu bude mít přísnější pravidla
Energetické posudky a kontroly kotlů a rozvodů tepelné energie, stejně jako i kontrolu klimatizačních systémů budou dělat specialisté, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Novelu zákona o hospodaření s energiemi projednají ve středu ministři kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Předloha počítá s instalací obnovitelných zdrojů energií na střechy.

"Výrobcům stavebních materiálů, stavebních prvků a technických zařízení budov a podnikatelům ve stavebnictví přinese nová právní úprava konkurenceschopnost, a v celé Evropské unii," doufají úředníci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva životního prostředí, kteří novelu vypracovali.

Energetické posudky a kontroly kotlů a rozvodů tepelné energie, stejně jako i kontrolu klimatizačních systémů budou dělat specialisté. Nad nimi bude stát nezávislý orgán - Státní energetická inspekce.

Ministerstva chtějí, aby zákon vedl k větší konkurenci výrobců a dovozců stavebních výrobků, kteří se budou snažit nabídnout co nejlepší energeticky nenáročné komponenty. "Důsledek povinné výstavby budov se sníženou energetickou náročnosti a důsledek úspor energie plynoucí z povinného používání nástrojů na snižování energetické náročnosti budov bude pro Českou republiku," uzavírá předkládací zpráva.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články