Stavba rodinného domu bude jednodušší, bez stavebního povolení

26. 7. 2016 – 19:17 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavba rodinného domu bude jednodušší, bez stavebního povolení
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Stavba rodinného domu, bazénu, skleníku či plotu by už brzy mohla být o hodně jednodušší. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v novele stavebního zákona navrhuje, aby lidem místo stavebního povolení stačilo stavbu pouze ohlásit na úřadě. Změnami se na konci srpna bude zabývat vláda.

Postavit rodinný dům je v dnešní době nejen finančně náročné, ale často taky dost zdlouhavé. Může za to i úmorné papírování a vyřizování potřebných stavebních povolení. S tím by ale brzy mohl být konec.

Novela stavebního zákona z pera ministryně pro místní rozvoj by například zaváděla, aby na stavbu rodinného domu stačilo místo stavebního povolení pouhé ohlášení stavby. O chystané novele informoval web ihned.cz. Šlechtová původně chtěla změny zavést už letos, ministři se ale neshodli na jiných částech zákona.

V současnosti je situace taková, že ohlášení stavby vám stačí pouze pro domy menší než 150 metrů čtverečních, u větších musíte žádat o stavební povolení. Nově by se ohláška vztahovala na všechny rodinné domy.

Změna v zákoně by výrazně urychlila proces papírování. Zatímco na stavební povolení se čeká klidně i několik měsíců, ohlášku musí úřady vyřídit do 30 dní. Stojí také méně peněz a nikdo se proti němu nemůže odvolat.

Zjednodušila by se také pravidla pro menší stavby na zahradách. Bazény i skleníky by se měly nově dát postavit bez ohlášení i povolení, to se dosud vztahovalo jen na stavby do 40 metrů čtverečních.

Starosti lidem ubudou také při stavbě plotu. Nyní musí stavbu hlásit úřadům a potřebují také souhlas souseda. Nově by si člověk mohl postavit plot kolem svého pozemku, aniž by cokoli komukoli říkal. Dodržet by musel pouze pravidlo, aby stavba nebyla vyšší než dva metry. Nespokojený soused by se musel obrátit na soud. Povinnost ohlásit stavbu plotu zůstane pouze v případě, že sousedí s veřejným pozemkem.

Ne každá úprava vyžaduje stavební povolení

Zatímco ke stavbě rodinného domu v některých případech stavební povolení vůbec nepotřebujete, při rekonstrukci už postaveného bytu ho někdy úřady vyžadují. Vyznat se v tom, kdy je jaké povolení potřeba, ale může být matoucí.

Kdy nemusím úřadům nic hlásit

Úřadům nemusíme oznamovat, pokud si chceme vybudovat drobné stavby kolem našeho rodinného domu nebo si například chceme vyměnit okna nebo střechu. Bez starostí si můžete postavit například:

skleník menší než 40 m čtverečních do 5 m výšky, který je dál než 2 m od hranice pozemku

stavbu na pozemku rodinného domu, která má zastavěnou plochu maximálně 25 metrů čtverečních, výšku max. 5 m a hloubku 3 m a je dál než 2 m od hranice pozemku. Musí souviset s užíváním domku a po její výstavbě musí zbýt 50 % plochy pozemku schopné vsakovat vodu (kůlna)

bazén do velikosti 40 metrů čtverečních, který je dál než 2 m od hranice pozemku

vyměnit vedení technické infrastruktury, pokud neměníte její trasu

Kompletní seznam staveb a úprav, které nemusíte nikde hlásit, najdete zde: Stavby bez povolení [docx]

Co musím ohlásit

Ohlašují se takové stavební úpravy, kterými se nemění způsob užívání stavby, nezasahuje se do nosných konstrukcí, nemění se vzhled stavby, nevyžaduje se posouzení vlivů na životní prostředí a není jimi ohrožena požární bezpečnost stavby. Pokud se chystáte některou z těchto podmínek porušit, budete potřebovat stavební povolení. Ohlásit stavbu stačí například u:

domků do velikosti 150 metrů čtverečních s nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím

stavebních změn, pokud se jimi nepřekročí parametry z předchozího bodu (přístavby, terasy atd.)

Kompletní seznam staveb a úprav, ke kterým potřebujete ohlášení, najdete zde: Ohlášení staveb [docx]

Stavební povolení

Stavební povolení potřebujete u všech staveb, které nebyly jmenovány výše. Jedná se tedy o velké domy, rekonstrukce, při kterých například z kanceláře děláte byt či jinak zasahujete do nosných konstrukcích atd.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články