Stavební spoření lidé už ruší. Může za to chystaná změna

23. 8. 2010 – 0:01 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření lidé už ruší. Může za to chystaná změna
Všechny stavební spořitelny pracují na nějakém scénáři, který by odliv klientů zastavil, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Stát potřebuje šetřit. Na paškál přišlo i stavební spoření. A reakce lidí? "Počet výpovědí v posledních týdnech stoupl," říká Milan Švec, který dlouhá léta vedl část poradenské sítě ČMSS a nyní přešel do společnosti Fincentrum.

Jak vidí budoucnost stavebního spoření?

 

V současnosti se hovoří o možném zdanění státního příspěvku stavebního spoření . Jak to vnímáte ze svého pohledu "dlouholetého Lišáka "?

Možné snížení státního příspěvku stavebního spoření se diskutuje již dlouhá léta. Svým způsobem jsou na to všichni tak trochu připraveni a bylo jen otázkou času, kdy to přijde, v jakém rozsahu a jaká opatření budou uplatněna. Např. u zdanění výnosů stavebního spoření si myslím, že to čekali úplně všichni.

Zvláštní krok zdanění státního příspěvku 50% sazbou je nový fenomén, nicméně myslím si, že stavební spoření bude mít budoucnost i přes toto opatření.. Stavební spoření pořád vychází jako docela zajímavý a zejména bezpečný produkt pro střednědobé investice a zejména pro získání výhodného úvěru.

Z mého pohledu, i kdyby změny dopadly tak, jak se plánují, bude mít stavební spoření své místo v portfoliu finančních produktů na našem trhu. Samozřejmě jeho atraktivita bude nižší a konkurence tím pádem výrazně vzroste.

 

<%Anketa55%>

 

Myslíte si, že se stavební spořitelny dostatečně připravily na tuto změnu?

To opravdu netuším, ale vím, že v současné době velmi intenzivně pracují

 

Jeden z největších otazníků jsou smlouvy již po vázací době , kterých je naprostá většina a především na nich je naprostá většina finančních prostředků, které mají stavební spořitelny k dispozici. Největší obava je tak z odlivu stávajících klientů .

To jste trefil hřebíček na hlavičku. Otázka je, jak se kdo připravil... v tuto chvíli je zřejmé, že pod vlivem mediální masáže mnoho bonitních klientů, dlouhodobě spořících, vybírá své naspořené prostředky právě z obavy před zdaněním. A domnívám se, že naprostá většina stavebních spořitelen nemá dostatečně silné nástroje na to, aby prostředky ve své firmě udržela.

Z tohoto vnímám jako výhodnější pozici nezávislých finančních poradců, protože mají v ruce celé portfolio nástrojů, jak finanční prostředky investovat a poradit zákazníkům co s nimi.

Předpokládám, že všechny stavební spořitelny pracují na nějakém scénáři, který by odliv klientů zastavil. Že odliv je, to víme. Naši poradci mají hodně svých vlastních zákazníků, kteří se na ně denně obracejí, a počet výpovědí v posledních týdnech stoupl o desítky procent. Peníze se dávají do pohybu.

 

Lidé tedy vypovídají smlouvy o stavebním spoření ještě dříve, než opatření vlády nabrala podobu konkrétního právního rámce?

Přesně tak. Přestože netuší, co vlastně bude, a ve finále ta opatření nemusí být ve vztahu ke starším smlouvám nijak fatální, přesto se to děje a děje se to ve velkém měřítku.

 

Když v roce 2003 došlo ke změně podmínek stavebního spoření od 1. 1. 2004 - ke snížení státního příspěvku a prodloužení vázací doby - hodně se diskutovalo o nemožnosti snížení státního příspěvku na již uzavřené smlouvy . Jak vnímáte, že najednou to jde, když předtím to podle politiků nešlo?

Já si myslím, že to nejde ani teď. Tím řešením je právě uvalení jednorázové daně na státní příspěvek. Aspoň informace, které mám a kterými jsem byl vždycky zásobován, podle právních rozborů nelze v tomto směru podnikat žádné retroaktivní kroky. Ale nejsem právník.

 

Ono by se nejednalo přímo o retroaktivní krok, protože smlouvy o stavebním spoření odkazují na zákon ve věci výše státního příspěvku, a zákon by se akorát změnil. Tedy státní příspěvek, který by již byl připsán v daném roce, by stát snížit nemohl, ale nově připsaný státní příspěvek by už byl nižší i u dříve uzavřených smluv .

Jak říkám, nejsem právník a vycházím pouze z informací, které mám. Jak moc se kupříkladu budou chtít lidé soudit se státem, to nevím.

 

Máte signály od vašich klientů, že by mohlo dojít k žalobám na stát ?

Myslím si, že tlaky jsou oboustranné a kdyby jakákoli sebemenší šance byla, tak určitě vzniknou nějaká sdružení a soudy by určitě proběhly. Lidé by se připojili.

 

Stavební spoření si podle vašich slov i po změnách své místo na trhu najde. Jak velký propad stavebního spoření ale v takové situaci očekáváte?

To si netroufám odhadnout. Uvidíme, jak bude skutečně znít novela zákona, a uvidíme, jaký prostor to dá stavebním spořitelnám, aby upravily své produkty nebo přišly s nějakým novým kreativním řešením.

 

Mohlo by podle vás být řešením kupříkladu zvýšení úrokové sazby z vkladů ? To je krok kterému se spořitelny zatím úspěšně vyhýbají.

Domnívám se, že při současných sazbách to snad ani není možné. Nedovedu si představit, jak moc by musely stavební spořitelny vydělávat, aby si to mohly dovolit. Jejich investiční možnosti jsou ze zákona poměrně striktně omezeny. Pokud bude inflace na stávající úrovni a sazby centrální banky takové, jaké jsou, tak si osobně myslím, že by to bylo pro stavební spořitelny hodně náročné.

 

Kromě zdanění a snížení státního příspěvku se hovoří také o možnosti navázání výplaty vkladů se státním příspěvkem na "účel bydlení" . Myslíte si, že je to smysluplné opatření? Mohlo by to přinést nějaké pozitivní kroky?

Ne. Vzhledem k tomu, jak funguje systém stavebního spoření. Poskytování výhodných úvěrů na bydlení, kvůli kterým byl celý systém zřízen a kvůli kterému existuje, je vázáno na přátelské střadatele - na klienty, kteří pouze spoří, nikoli investují. A těch musí být dostatek. V okamžiku, kdy by byly veškeré výhody vázány na financování, tak celý systém přestane fungovat, protože základní princip stavebního spoření bude narušen. Pro stavební spoření by to bylo další docela těžkou ranou.

-Petr Zámečník, Více na Hypoindex.cz

Kam dál?

- Stavební spoření bude už jen na bydlení

- Státní podpora stavebního spoření se zdaní 50 pct - jaké budou dopady?

- Stavební spoření: Jakou má státní podporu v okolních zemích?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články