Stavební spoření v roce 2014? Nesmysl!

16. 4. 2014 – 0:02 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavební spoření v roce 2014? Nesmysl!
Jak je vidět, stavební spoření se opravdu stává « přežitkem » ve finančním světě a je témeř jisté, že vždy klient najde produkt, který přinese vyšší finanční přínos. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

O výhodnosti stavebního spoření se v posledních letech diskutuje. Fakt, že úrok snižují samotné spořitelny a dlouhodobě podporu snižuje i stát, však hovoří jasně.

"Průměrný výnos ze stavebního spoření je pouze 2,8 procenta ročně a to včetně státního příspěvku" upozorňuje Martin Slapnička, ředitel ze švýcarské poradenské sítě Swiss Life Select. Inflace přitom v posledních letech dosahuje spíše vyšších hodnot. "Na trhu jsou rozhodně lepší možnosti i bez podpory státu, jen je dobré využít profesionální pomoci odborníka, nikoliv "prodavače pojistek" " dolnil Slapnička.

Letošní rok zřejmně zasadí další ránu « výhodnosti » stavebního spoření. Po snížení státního příspěvku (dnes maximálně 10% z naspořené částky, nejvíce 2 000 Kč) a loňském ukončování starších, více úročených smluv ze strany stavebních spořitelen, přichází další krok, ke kterému jsou spořitelny dotlačeny vývojem úrokových sazeb na trhu. Tímto krokem je snižování základního úročení na smlouvách o stavebním spoření. Dodnes jsme byli zvyklí na sazbu ve výši minimálně 2%, nyní si asi budeme muset zvyknout na sazbu jednoprocentní.

Aktuální zhodnocení stavebních spořitelen

Stavební spořitelna  Úroková sazba
Českomoravská stavební spořitelna  1,50%
Modrá pyramida 2%
Raiffeisen stavební spořitelna * 2%
Stavební spořtitelna České spořitelny 1%
Wüstenrot – stavební spořitelna ** 2%

* Raiffeisen stavební spořitelna uvádí tuto sazbu jako akční a to pouze do 30. 4. 2014 poté bude 1%
** Wüstenrot – stavební spořitelna má i úvěrový tarif s úročením 1 % z vkladů a příznivějšími podmínkami úvěru.
Pramen: Swiss Life Select

Zlepšení státním příspěvkem? Zapomeňte

Výnos stavebního spoření zlepšuje státní příspěvek, ale zhoršují poplatky. Jen za uzavření smlouvy u všech stavebních spořitelen klient zaplatí 1 % z cílové částky. Při dospoření cílové částky stavební spořitelny postupují různě a její přespoření, například připsanou státní podporou nebo úroky, trestají. Např. u Raiffeisen stavební spořitelny klient zaplatí při ukončení smlouvy s přespořenou cílovou částkou 5 % z rozdílu mezi cílovou částkou a naspořenými prostředky (zaokrouhleno na tisícikoruny nahoru). Klient se také nevyhne u standardních produktů ani poplatkům za vedení účtu, případně za výpis.

Poplatky stavebních spořitelen

Stavební spořitelna Poplatek za uzavření smlouvy Maximálně Roční náklady smlouvy
Českomoravská stavební spořitelna 1%   330 Kč
Modrá pyramida 1% 10 000 Kč 325 Kč
Raiffeisen stavební spořitelna *  1% 15 000 Kč 320 Kč
Stavební spořtitelna České spořitelny 1%   310 Kč
Wüstenrot – stavební spořitelna **  1% 30 000 Kč 300 Kč

Roční náklady smlouvy jsou počítány v nejlevnější možné variantě (zpravidla se zasíláním ročního výpisu elektronicky). Stavební spoření ale skrývá další záludnosti ve smluvních podmínkách i v sazebníku poplatků. Stavební spořitelny mohou smlouvu vypovědět z nejrůznějších důvodů, stejně tak mají možnost klientům snížit úrok, pokud se rozhodnou nečerpat úvěr. Drahá je i změna tarifu, která u většiny stavebních spořitelen stojí až 2/3 dosud připsaných úroků – a u Raiffeisen stavební spořitelny tento poplatek v některých případech dosáhne od května až na 5/6 dosud připsaných úroků!

Jak je vidět, stavební spoření se opravdu stává « přežitkem » ve finančním světě a je témeř jisté, že vždy klient najde produkt, který přinese vyšší finanční přínos. A to v tomto článku nejsou zohledněny změny v nakládání se smlouvami nezletilců a změny v rámci dědictví.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články