Stavebnictví letos klesne o dalších 5,5 procenta

18. 1. 2011 – 20:13 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavebnictví letos klesne o dalších 5,5 procenta
Tržby se letos podle očekávání ředitelů stavebních firem sníží proti loňsku o 1,4 procenta. , Foto: ŘSD | zdroj: NašePeníze.cz

Po loňském sedmiprocentním poklesu bude letos pokračovat snižování objemu stavební výroby, podle očekávání podnikatelů ve stavebnictví o 5,5 procenta. Uvádí to Kvartální analýza českého stavebnictví, kterou v úterý představily společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika.

Většina ze sta dotazovaných ředitelů stavebních firem letos očekává snížení českého stavebnictví o 5,5 procenta. Jejich odhady jsou relativně optimistické. Za období leden-říjen minulého roku činil pokles stavební produkce 6,6 procenta a za celý rok odborníci odhadují meziroční propad o více než sedm procent.

,,Rok 2011 bude pro české stavebnictví tvrdý, nicméně významně přispěje k dalšímu urychlení transformace českého stavebnictví do jeho nové, pokrizové etapy,“ komentuje zjištěná očekávání ředitelů Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research. Trh by měl podle stavařů začít růst v roce 2012, a to asi o 1,6 procenta. V předchozí kvartální studii očekávali růst v roce 2012 jen o 0,4 procenta.

„Ve srovnání s předchozí studií je patrný mírný růst optimismu v období roku 2012. Financování stavebních projektů je klíčovou otázkou pro budoucnost,“ řekl Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika. Podle 99 procent respondentů představuje největší problém nedostatečná domácí poptávka, tzn. nízký objem zakázek. Zejména slabá je poptávka veřejného sektoru.

Tržby se letos podle očekávání ředitelů stavebních firem sníží proti loňsku o 1,4 procenta. Je to lepší předpoklad, než v předcházející analýze. Loni v říjnu odhadovali pro rok 2011 snížení tržeb až o 2,6 procenta. V roce 2012 by tržby mohly stoupnout o 2,5 procenta.

Vytížení kapacit stavebních společností znatelně pokleslo z deklarovaných 82 procent v říjnu 2010 na aktuálních 72 procent. Tento pokles je však částečně ovlivněn i tím, že se stavební sektor nachází právě mimo hlavní sezónu. Nicméně i tak se jedná o nejnižší hodnotu za dobu měření CEEC Research.

Méně zakázek než před rokem má 41 procent společností, v říjnu totéž uvádělo 46 procent firem. Naopak více zakázek než před rokem nyní uvádí 26 procent stavebních společností, v říjnu to bylo jen 17 procent. V překonání konkurence si stále věří jen každá druhá společnost, v říjnu 2010 bylo takto sebevědomých společností ještě o šest procentních bodů méně.

-Jan Ferenc,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články