Stavebnímu spoření už věří pouze 15 procent lidí

7. 11. 2014 – 1:20 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stavebnímu spoření už věří pouze 15 procent lidí
Zatímco ještě před deseti lety bylo stavební spoření běžnou součástí finančního portfolia české domácností, a to díky štědrému státnímu příspěvku, dnes si jej zřizuje stále méně lidí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stavební spoření, hypotéka nebo investice? Až šest z deseti českých domácností může na koupi bydlení měsíčně vynaložit jen do 5000 korun

Až šest z deseti českých domácností by dnes mohlo do pořízení bydlení investovat měsíčně sumu jen do pěti tisíc korun. To nestačí ani na splátku průměrné hypotéky, roste tak důležitost vlastních vstupních úspor. Stavební spoření je ale na ústupu. Zatímco v minulosti si až 30 % obyvatel zřizovalo stavební spoření pro jeho výhodné zhodnocení, dnes v něj věří pouze 15 % lidí. Důvodem je jak snížení státní podpory, tak především velké množství investičních a spořicích účtů s výhodnějšími podmínkami. Jen necelá čtvrtina lidí tak dnes počítá se stavebním spořením jako s předstupněm hypotéky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Swiss Life.

Zatímco ještě před deseti lety bylo stavební spoření běžnou součástí finančního portfolia české domácností, a to díky štědrému státnímu příspěvku, dnes si jej zřizuje stále méně lidí. Češi si dnes mnohem častěji než v minulosti kupují vlastní bydlení na hypotéku a se stavebním spořením nepočítají jako s produktem, který jim pomůže získat alespoň část vstupního kapitálu při investici do nemovitosti. Pouze každý třetí Čech věří, že finanční prostředky na účtu stavebního spoření použije v kombinaci s hypotékou na nákup domu či bytu.

<%Anketa227%>

„Pět tisíc korun měsíčně je na pořízení vlastního bydlení velmi nízká částka. Klienti tak za námi přicházejí s tím, že by rádi našli způsob, jak své peníze zhodnotit, než se pustí do investice do vlastního bytu nebo domu. Stavební spoření pro mnoho z nich ztrácí význam, neplynou z něj oproti nabídce jiných služeb žádné výhody. Existují mnohem efektivnější nástroje na správu peněz s mnohem větším výnosem. Ideální je volné peníze vhodně investovat, například prostřednictvím programů pravidelného investování do podílových fondů. Ty v posledních pěti letech zaznamenaly výborné zhodnocení, často i přes 8% ročně, což je ve srovnání s výnosem ze stavebního spoření obrovský rozdíl, a přestože se občané v ČR ve velké míře stále obávají kapitálového trhu, tak poptávka po těchto efektivních produktech je evidentně rok od roku větší. “ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik z poradenské společnosti Swiss Life Select.

Zatímco trh stavebního spoření pomalu klesá, ten hypoteční prožívá rekordní žně. Zejména v posledních dvou letech se hypotéky staly pro klienty dostupnější díky nízkým úrokovým sazbám i na delších fixacích a výhodnou cenou nemovitostí. Proto nepřekvapí, že v loňském roce dosáhl objem poskytnutých hypoték rekordní částky, téměř 150 miliard korun. Letošní produkce hypotečního trhu se loňským 150 miliardám může poměrně výrazně přiblížit.

„Celkový zájem o hypotéky v září 2014 je druhý nejvyšší za poslední čtyři roky. Pouze v rekordním roce 2013 byl v devátém měsíci prodán větší objem hypoték. Stejně tak lze očekávat podobná čísla za měsíc říjen, kdy sazby opět spadly na rekordní dno a to zejména díky pravidelným podzimním hypodnům. Jedná se o akční nabídky zejména větších bankovních domů, jako jsou Česká spořitelna, Raiffeisenbank, GE Money Bank, atd. Ale i menší banky přispívají k pádu úrokových sazeb a to zejména v nabídce na refinancování. Právě zde se již podařilo prorazit magickou hranici 2%, kdy například Equa bank nabízí refinancování hypotečního úvěru za 1,99%. A je tedy otázkou kde, ale hlavně kdy se pád úrokových sazeb zastaví,“ říká Jiří Sýkora, analytik společnosti Swiss Life.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články