Stočit tachometr už nepůjde, ministerstvo dopravy našlo cestu

1. 10. 2010 – 8:51 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stočit tachometr už nepůjde, ministerstvo dopravy našlo cestu
Zatímco například v Německu je přetáčení tachometru trestným činem, v Česku těmto praktikám úřady dosud pouze mlčky přihlížely, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo dopravy chce zabránit prodejcům ojetin v přetáčení tachometrů, oblíbenou praktiku má omezit povinnost zapisovat do velkého technického průkazu stav najetých kilometrů při technické kontrole.

Oslovení odborníci tento záměr vítají, ale varují, že podvody s tachometry ani tak úplně nezmizí. Výrazněji by podle nich pomohlo zařazení přetáčení tachometru mezi trestné činy, uvedla ČT.

Zatímco například v Německu je přetáčení tachometru trestným činem, v Česku těmto praktikám úřady dosud pouze mlčky přihlížely. "Ministerstvo dopravy se nyní rozhodlo status quo změnit – nikoli však radikálně," tvrdí ČT. Stanice technické kontroly budou mít povinnost zapisovat aktuální stav tachometru. "Odečteme stav tachometru takový, jaký je, když nám vozidlo stojí v hale," přiblížil novou povinnost vedoucí stanice technické kontroly Dekra Pavel Ferro. Technici ale nedokážou zjistit, zda sami nedostali k dispozici podvržené údaje.

-Martin Carek, Mediafax

K tématu:

- Kvůli chybějící legislativě u nás jezdí stále milion aut s přetočeným tachometrem

- Nejčastější podvody u ojetých automobilů a na co si dát pozor

- ČOI může trestat autobazary za zkreslení dat o počtu najetých kilometrů

- Stočení tachometru trestným činem? AAA Auto a sdružení SOVA o to usilují

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články