Stočit tachometr zvládne i laik. Firmy tak nabízejí oficiálně stáčení

22. 12. 2011 – 21:25 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stočit tachometr zvládne i laik. Firmy tak nabízejí oficiálně stáčení
Ministerstvo dopravy chce v novele zákona definovat přetáčení tachometrů jako přestupek s pokutou až v řádech milionů korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) zhruba po roce provedlo inventuru počtu firem, které na internetu nabízejí nastavení či úpravy stavu tachometru, je jich stále zhruba 40.

Přestože některé firmy už stránky neprovozují nebo zmínku o této službě odstranily, celkový počet se v podstatě nezměnil, protože jiné vznikly. Novým trendem je také větší nabídka technických prostředků, které stáčení umožňují širší veřejnosti.

"Zatímco osm firem ze svých webových stránek zmínku o nabídce úprav nebo nastavení tachometrů odstranilo, našli jsme sedm nových. Nabídka na trhu je i přes poměrně pokročilou diskusi o kriminalizaci tohoto nešvaru stále stejně vysoká," uvedl předseda sdružení Zbyněk Veselý.

Varující však je nárůst prodejců zařízení a programů, které nastavení tachometrů umožňují. "S čím dál větším podílem vozů s vyspělejší elektronikou jsou schopni nastavit podle návodu kilometry na tachometru za pomoci notebooku i laikové. Při ceně mezi osmi a deseti tisíci korunami za propojovací kabel a software se investice vyplatí už u jednoho dražšího auta," zdůraznil Veselý.

V poslední se objevily informace, že ministerstvo dopravy chce v novele zákona definovat přetáčení tachometrů jako přestupek s pokutou až v řádech milionů korun. "Doufáme, že jakmile začne nový zákon 56 platit, zmizí nabídka ´stáčíren´ z internetu a inzertních časopisů. Bude tak snad alespoň těžší se k této službě dostat," věří předseda.

Podle sdružení by ještě více než definice přestupku pomohla jasná kriminalizace přetáčení tachometrů jako v Belgii, Německu nebo USA. "V těchto zemích je trestné nejen tachometr přetáčet, ale také nabízet tuto službu, či programy nebo přístroje, které to umožňují. V takové situaci není potřeba dokazovat žádný úmysl podvést prodávajícího. Stačí dokázat, že někdo tachometr přetočil, a následuje trest odnětí svobody, případně velmi vysoká pokuta," zdůraznil Veselý.

Podle předsedy nejde při přetáčení tachometrů pouze o hmotnou újmu, související s podvodným zvýšením ceny ojetého vozu. "Pokud je na automobilu přetočený tachometr, vystavuje se řidič takového vozidla velkému riziku poškození zdraví či ohrožení života. Automobil a jeho důležité díly jsou totiž výrazně jinak opotřebené, než by majitel podle stavu tachometru předpokládal. A to by si měli uvědomit jak prodávající, tak kupující," zdůraznil.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články