Stovkám tisíc lidí zdraží zdravotní pojištění. Koho se to týká?

26. 7. 2013 – 0:01 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stovkám tisíc lidí zdraží zdravotní pojištění. Koho se to týká?
Změna se dotkne i některých nezaměstnaných, tedy ve zkratce těch, kteří mají do kapsy nejhlouběji, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Své odvody na zdravotní pojištění si budou muset sami zvednout stovky tisíc pojištěnců. Jen u VZP, největší české zdravotní pojišťovny, bude k tomuto kroku donuceno 150 tisíc klientů. Proč?

Novinku má na svědomí vláda, která zvýšila minimální mzdu o 500 na 8500 korun. Kvůli tomu si například studenti nad 26 let připlatí zhruba 820 korun ročně. Změna se dotkne i některých nezaměstnaných, tedy ve zkratce těch, kteří mají do kapsy nejhlouběji.

„Minimální mzda je vyměřovacím základem pro odvody zdravotního pojištění u tzv. osob bez zdanitelných příjmů. To jsou ti lidé, kteří celý kalendářní měsíc nejsou zaměstnáni, nemají příjem z podnikání nebo za ně neplatí pojistné stát,“ vysvětluje problematiku systému Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP.

Kromě toho musí na změnu reagovat i všichni zaměstnavatelé, kteří jsou povinni upravit odvody na pojistné u svých zaměstnanců. U zaměstnanců je totiž minimální mzda zároveň minimálním vyměřovacím základem pro odvod pojistného. „Tím pádem se zvýší doplatky do minimálního vyměřovacího základu či ke zvýšení platby za každý den neplaceného volna,“ doplnil Tichý. Doplnil, že v tomto případě je rozdíl v tom, že dotyční se nemusí o nic starat, povinností je zatížen jejich zaměstnavatel.

Rusnokova úřednická vláda ovšem upozorňuje, že zvýšení minimální mzdy bylo nezbytné. Ta byla naposledy navýšena před pěti lety a to jen o 45 korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články