Strategické průmyslové zóny očekávají vstup investorů

11. 5. 2011 – 14:53 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Strategické průmyslové zóny očekávají vstup investorů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V podpořených průmyslových zónách už našlo práci více než 100 tisíc lidí

Připravené průmyslové zóny v srdci Evropy pro velké i menší, zahraniční i tuzemské investory. Právě ty nabízí Česká republika. Ze strategických průmyslových zón se konkrétně jedná o Žatec Triangle a Most Joseph v Ústeckém kraji, Ostrava – Mošnov v Moravskoslezském kraji, Holešov ve Zlínském kraji a Kolín – Ovčáry v kraji Středočeském. Nejen strategickým zónám, ve kterých na investory čeká celkem 1 539 ha volné plochy, se věnovala mezinárodní konference „Průmyslové zóny v České republice“. Konala se v úterý 26. dubna 2011 v Praze.

„Podpora budování průmyslových zón byla jedním z hnacích motorů masivního přílivu nových investic na konci devadesátých let. Státní podpora současně dokázala vytvořit prostor pro tehdy v České republice zcela nový trh průmyslových nemovitostí, takže roli státu v budování zón dnes už naplno převzal soukromý sektor. Výjimkou jsou projekty strategických průmyslových zón, které stále mají potenciál nalákat unikátní investice. Proto se dnes soustředíme hlavně na zkvalitňování už vybudovaných ploch a na to, abychom do nich přivedli nové investory,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Skladba investic v České republice se v poslední době změnila a trendu se přizpůsobily i průmyslové zóny. Využít se dají nejen pro velké projekty,“ upozorňuje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Při obsazování zón hraje CzechInvest klíčovou roli. Naším cílem je přesvědčit investory o tom, že se jim vstup do těchto oblastí vyplatí. Dokazují to příklady dobré praxe, kdy si strategické průmyslové zóny pro své projekty zvolily například společnosti Hyundai, Solar Turbines či Škoda Auto“.

Výstavbu průmyslových zón stát podporuje od roku 1998. „Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR podpořilo výstavbu 103 průmyslových zón, včetně 8 strategických. Jejich celková obsazenost je 70%, což je velmi solidní číslo,“ říká ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Petr Očko. „Na státem podpořených plochách v průmyslových zónách dnes stojí bezmála 550 nových podniků, ve kterých pracuje na 100 tisíc lidí,“ doplňuje Petr Očko.

Agentura CzechInvest je zpravidla jedním z prvních kontaktů pro nově příchozí investory. V rámci tzv. následné péče se na ni rovněž obracejí zahraniční i české společnosti, které chtějí expandovat. „Potenciálním investorům vždy vytipujeme prostor, kde by mohli svoji investici umístit, a samozřejmě je seznamujeme s výhodami, které mohou využít. Patří mezi ně investiční pobídky, nižší cena pozemků ve strategických průmyslových zónách a dostatek místa pro další expanzi,“ vysvětluje generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek a upřesňuje: „Hlavní výhodou je už zmíněná perfektní připravenost zón s dostatečnou kapacitou a dostupností přípojek a dalších služeb, jako je například možnost vlečky. Pro rozhodnutí investorů bývá rovněž zásadní, že tyto zóny nejsou zatížené spory o vlastnictví“.

CzechInvest rovněž zajišťuje administraci žádostí o podporu z Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury. Pracovníci agentury dále fungují jako konzultanti nejen v oblasti finanční podpory zón, ale také v rámci jejich technické přípravy, kdy využívají svých zkušeností z už dokončených průmyslových zón.

Mezinárodní odborná konference s názvem „Průmyslové zóny v České republice“, kterou uspořádala agentura CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, je součástí stejnojmenné komunikační kampaně. Na akci vystoupili zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, agentury CzechInvest, představitelé Sdružení pro zahraniční investice – AFI, které bylo partnerem konference, jednotlivých strategických průmyslových zón, investorů a další experti. Mediálními partnery konference byly týdeník Ekonom, časopisy All for Power, Development News, Konstrukce a SILNICE ŽELEZNICE a Česká informační agentura. Více informací najdete na speciálních webových stránkách www.prumyslovezony2011.cz.

Aktuálně nabízené strategické průmyslové zóny:

 
Velikost (ha)*
Volné plochy (ha)
SPZ Holešov
360
280
SPZ Ostrava - Mošnov
200
72
SPZ Joseph - Most
175
129
SPZ Triangle
365
295
SPZ Kolín - Ovčáry
370
115

*Celková velikost zahrnuje i plochy pro infrastrukturu, technické zázemí průmyslové zóny atd.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články