Stromy na zahradě si už můžete pokácet bez povolení

18. 4. 2013 – 0:01 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Stromy na zahradě si už můžete pokácet bez povolení
Majetek na soukromém pozemku je nedotknutelný a nikdo jiný než majitel o něm nesmí rozhodovat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Majitel zahrady už nemusí žádat o povolení pokácet stromy, které se nachází na jeho zahradě, řekl ve středu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Rezort totiž změnil absurdní povinnost a zásadně změnil přístup v otázce kácení dřevin v soukromých zahradách.

Současná vyhláška neznamenala jistotu ochrany přírody, ale často jen byrokratickou zátěž bez reálného efektu. "Respektujeme nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Kdo si strom zasadil, může si ho pokácet. Rozhodně nejsme zemí, kde si lidé chtějí své zahrady vybetonovat. Stát by neměl mít ambici diktovat lidem, co si na svém pozemku mohou vysázet a co pokácet," uvedl Chalupa.

Ministr doplnil, že majetek na soukromém pozemku je nedotknutelný a nikdo jiný než majitel o něm nesmí rozhodovat. "Jedinou výjimkou budou památné stromy, těch se povolení bude týkat i nadále," říká ministr.

"Představa, že každý, kdo dnes vlastní zahradu, ji chce záměrně poškozovat a všechny zdravé stromy si vykácet, je nesmyslná," dodává k tomu náměstek ministra pro ochranu přírody a krajiny Tomáš Tesař.

Vyhláška nově definuje zahradu jako pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je oplocený a nepřístupný veřejnosti. Specifikuje také stromořadí jako souvislou řadu nejméně deseti stromů s pravidelnými rozestupy.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články