Svaz pacientů: Nemocnicím hrozí rušení

20. 12. 2010 – 9:09 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Svaz pacientů: Nemocnicím hrozí rušení
Přechodný nedostatek personálu ve zdravotnických zařízeních může být podle svazu záminkou k tomu, aby se nemocnice zrušily, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Existence nemocnic je ohrožená nejen výpověďmi lékařů, ale také jejich rušením, tvrdí ve svém pondělním prohlášení Svaz pacientů ČR.

Přechodný nedostatek personálu ve zdravotnických zařízeních může být podle svazu záminkou k tomu, aby se nemocnice zrušily.

"Silová a lékaře urážející prohlášení vládních činitelů naznačila, že může jít o záměr prohloubit krizi a připravit občany o majetek i pozemky rušených nemocnic a zároveň omezit rozsah jim poskytované péče a zhoršit její dostupnost," píše se v prohlášení Svazu pacientů.

Požadavky lékařů na zvýšení jejich mezd je podle představitelů svazu oprávněný a rozumný. Lékaři žádají až trojnásobek průměrného platu v Česku. V současné době pobírají v průměru 50 tisíc korun za práci s přesčasy a službami, chtějí ale 70 tisíc korun jako základ bez služeb a přesčasů.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sice uznává, že lékaři by měli dostat přidáno, zároveň ale opakuje, že nemá šanci z rozpočtu získat peníze, aby jejich požadavku vyhověl. Připomíná, že ve státní správě se platy snižují, ve zdravotnictví zůstávají na stejné úrovni.

"Potřebné tři až čtyři miliardy lze získat bez zásahu do státního rozpočtu doplněním novely zákona 48/97 Sb. o žádoucí opravu chyb v předpise o pojistném," oponuje v prohlášení Svaz pacientů ČR.

Heger je přesvědčen, že akce s výpověďmi nebude tak velká, jak se na první pohled zdá. Očekává, že z avizovaných 4000 výpovědí odejde maximálně 800 lékařů. Přechodný nedostatek personálu donutí podle jeho názoru nemocnice, aby se chovaly efektivně a mnohé léčebné úkony převedly do ambulantní místo dosud zavedené lůžkové péče.

Svaz nesouhlasí ani s touto možností. "Nezodpovědně se tvrdí, že by se zahnáním pacientů do velkých nemocnic účelně upravila lůžková péče. Není to možné ani z hlediska kapacity nemocnic, ani z hlediska cen pobytu ve velkých nemocnicích a u běžnějších diagnóz," tvrdí svaz.

-Jitka Zadražilová,Med

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články